Sådan får du plænen fri for mos

Kig på plænen. Hvor køn er den lige nu? Sandsynligvis er der masser af mos mellem de strittende græsstrå. En mild vinter giver mosset i græsplænen gode betingelser. Mens græsset har været ude af vækst, har mosset vokset sig stort og stærkt. 

 

Først til den gode nyhed: Det er ikke nødvendigt at lægge græsplænen om til en ny for at få en mosfri, flot og tæt plæne igen.

Så til den dårlige nyhed: Du skal lægge nogle fysiske kræfter i at fjerne mosset. Brug en metalrive og tag det som en omgang motion at rive hele plænen igennem.  Det er nemmest, hvis du begynder med at klippe plænen, så græsstråene ikke sidder fast i riven.

Vælg en af de tørre dage, når mosset begynder at virke lidt tørt. Brug en græsrive, mosrive eller en vertikalskærer. Bruger du sidstnævnte, skal du huske at knivene bare lige skal berøre jorden – altså skal de ikke gå dybt og endevende plænen.

Der kan være meget mos i en helt almindelig plæne, så du skal ikke blive overrasket, hvis der kan fyldes adskillige sække med mos. Mosset kan køres på genbrugspladsens komposteringsanlæg, eller du kan lægge det i havens kompostbunke. Vand det godt igennem, når det lægges op i bunken og drys lidt kalk henover det f.eks. for hvert lag på 20 cm. På den måde omsættes mosset til god muld.

Sådan gør du fremover


Når mosset er fjernet, handler det om at sørge for at græsset får en god sæsonstart. Det gør du ved at få al synlig jord til at blive til græs så hurtigt som muligt. Derfor sår du græsfrø på de bare pletter på plænen med ca. 1½ kg græsfrø pr. 100 m2. Dette kaldes at efterså plænen. Gør du det i en lun og fugtig periode, får du glæden af de nye græssorter på få uger. Efterså én gang om året – i april-maj eller august-september.

Det er altid en god idé at gøde, efter man har sået. På den måde får græsfrøene noget at leve af i den første kritiske tid. Så bliver det svært for mosset at finde plads!
 
Græs skal have gødning og vand for at vokse og være grøn. Derfor er en korrekt gødet plæne lig med et grønt og frodigt græstæppe. Læs på gødningposen hvilken dosering, der skal bruges af den aktuelle gødning og vej altid gødningen af, så du ved, hvor meget du spreder.
 
Plænegødning har ikke kun til opgave at få græsset til at gro. Den er også med til aktivt at bekæmpe ukrudt, fordi den øger græstætheden og styrker rodnettet. En tæt og slidstærk græsplæne giver ikke plads til ukrudt. 
 
Når du gøder, skal du altid gøde efter devisen ”lidt men ofte” og gerne første gang ca. midt i april, igen lige før Sankthans og endelig en gang i løbet af eftersommeren. Husk altid at sprede gødning på tørt græs for at undgå svidninger.


Mosfri plæne – trin for trin:

  1. Start med at klippe græsplænen helt kort. Fjern så mosset med en græsrive eller en vertikalskærer.
  2. Efterså med græsfrø dér, hvor plæner er blevet bar. Brug 1½ kg græsfrø pr 100 m2.
  3. Giv gødning til græsset flere gange om året. 
  4. Klip ikke græsset kortere end 3,5-4 cm 
     

@vielskerhaven