Karryplante snaps

af forfatter Niels Stærup.

Jeg har haft en karryplante i mine højbede i mange år.
Den får nogle meget flotte gule blomster, som selvfølgelig passer til farven på krydderiet karry.
På en rigtig varm sommerdag afgiver denne plante utrolig meget duft, så man tror, at nogen er ved at lave en karryret i køkkenet. Det er på grund af duften, at planten har fået sit navn.
Hvis man lader sin hånd røre ved planten, så dufter man efterfølgende af karry.
Hvis man tørrer blomsterne, så holder de den gule farve længe.
Planten kan blive op til 60 cm. Høj, og planten er meget hårdfør.
Hvis jorden er drænet, så vil den kunne overleve vinteren. Om foråret kan den klippes tilbage, hvorved en mere kompakt vækst opnås.
Den beholder løvet om ­vinter­en og er dekorativ hele året.
 
En meget spændende plante, som jeg kan anbefale, at man har i sit bed med krydderurter. 

Opskrift
En flaske vodka på 70 cl. (jeg bruger den billigste)
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
 
Pluk 10 gule blomster
Hæld din vodka over blomsterne i dit glas
Lad det trække ca. 1 – 2 uger (smag evt. undervejs)
Si herefter blomsterne fra og hæld snapsen på en karaffel eller flaske
Lad snapsen lagre 2 uger inden den nydes
 
 
Den lægelige historie
Karryplanten producerer en olie, der anvendes til medicinske formål, idet den er bakteriehæmmende og lindrer brandsår og sprukken hud. Den anvendes desuden i parfumer på grund af en intens duft.
Fra planten kan der udvindes en essentiel olie, som er brugt til helbredelse af bakterie- og svampeinfektioner, men også mod sløvhed og depressioner.  
 
Karryplanten kan bruges som krydderi i syltelager til f.eks. agurker og chutneyer og i grønsagssupper.
Man spiser ikke bladene, men kasserer dem efter brug – ligesom laurbærblade.
 
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk