Kartoffeldyrkning

Når du vil dyrke dine egne kartofler, er der flere ting at tage hensyn til. Vi har her lavet en lille kartoffelguide, hvor du kan få svar på de mest basale spørgsmål om kartofler. Du kan ligeledes finde yderligere oplysninger om og eksempler på specifikke kartoffelsorter herunder.

Hvilken sort skal du vælge?
Kartoffelsorter smager forskelligt og er klar til optagning på forskellige tidspunkter hen over sommeren. Derfor kan du med fordel prøve nogle forskellige sorter, hvis ikke du allerede har præferencer for en bestemt kartoffel.  

Hvordan får du ekstra tidlige kartofler?
Du kan enten overdække nogle af rækkerne med plast/fiberdug eller lægge kartoffelknoldende til forspiring i marts måned. Knoldende lægges i bakker, og disse anbringes et lyst sted ved 10-15 grader. Eksempler på tidlige kartofler er bl.a. Folva, Frisländer, Hamlet, Sava og Solist.

Hvordan lægger du kartofler?
Du kan lægge kartofler i april måned, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Vi anbefaler, at du lægger knoldene i en dybde af 5-6 cm. og i en afstand af 30 cm., så der er god plads til at udvikle kartoflerne. Hvis du lægger flere rækker, bør der være ca. 70 cm. mellem disse. Husk at hyppe en god kam op over hver række af kartofler.

Hvad er sædskifte?
Du får det bedste udbytte og de sundeste kartofler, hvis du hvert år lægger dine kartofler et nyt sted i køkkenhaven. Samtidig kan vi anbefale, at du køber dine læggekartofler på Planteskolen, da du derved er garanteret nematoderesistente sorter. 

Bør du gøde dine kartofler?
Det er altid en rigtig god idé at gøde dine kartofler med en NPK gødning. 

Hvad med sygdomsbekæmpelse?
Det er ikke nødvendigt at bekæmpe mod sygdom. Er du uheldig, at der kommer skimmel, kan du klare problemet ved at klippe toppen af planterne med en havesaks.

Hvordan opbevarer du dine kartofler?
Ønsker du at tage kartofler op til opbevaring, anbefaler vi, at det gøres en tør og lun efterårsdag. Herefter opbevares kartoflerne bedst på et tørt og køligt sted ved 3-4 grader.
 


Æggeblomme sortens smag og konsistens er helt i top. Det er den ældste danske landsort, der endnu er i produktion. 

Anvendelse:
Pillekartoffel / salat / spise

Tidlighed:
Middel tidlig / middel sen





 
Asparges kartoflen er en traditionel dansk
spisesort, der er velsmagende og fast i kog.
Anvendelse:
Traditionel dansk landsort

Tidlighed:
Sen







 
Bintje er en gammel og meget velkendt sort, som vi i Danmark har dyrket i mange år.

Anvendelse:
Traditionel dansk spisesort

Tidlighed:
Middel tidlig / middel sen





 
Folva er den næststørste sort i Danmark. Den er meget velsmagende og har gode kogeegenskaber.

Anvendelse:
Spisekartoffel / bl.a. god til pommes frites

Tidlighed:
Tidlig / middel tidlig





 
Frisländer er en robust tidlig sort. Den er hurtig i vækst og velegnet til optagning under vanskelige vilkår.

Anvendelse:
Direkte fra marken

Tidlighed:
Meget tidlig






 
Hamlet er en yderst velsmagende dansk sort. Den er velegnet til at vaske og kan desuden lagres frem til vinter.

Anvendelse:
Direkte fra marken eller i efteråret og frem til jul

Tidlighed:
Tidlig





 
Jutlandia er en lækker dansk spisesort, der er velegnet til opbevaring frem til forår.

Anvendelse:
Spisekartoffel / velegnet til vask og pakning

Tidlighed:
Middel tidlig






 
Sava er Danmarks største spisesort. Den er yderst fastkogende og velegnet til opbevaring gennem hele foråret.

Anvendelse:
Vinterkartoffel til pakning og skrælleri

Tidlighed:
Tidlig





 
Solist er markedets tidligste sort og den er velegnet til at vaske direkte fra marken.Anvendelse:Spisekartoffel / velegnet til vask

Tidlighed:
Meget tidlig