Kvan snaps

af forfatter Niels Stærup.

Kvan er en af de planter, jeg bare skal have i et af mine højbede. Den kan blive temmelig høj, og stænglerne er hule og kan have en diameter på 5 cm. Den første kvanplante, jeg havde, nåede at blive ca. 2 m høj.
Kvan er en udpræget nordisk plante. Vikingerne dyrkede den så meget, at de kaldte deres køkkenhave for 'kvangården'.
Kvan anvendes stadig meget på Grønland, Island og på Færøerne, men ikke så meget i Danmark mere. Men unge stilke kan kandiseres og spises som slik. Ligeledes kan stilkene koges sammen med rabarber til grød (det sparer på sukkeret og grøden får en karakteristisk smag af kvan).
Før i tiden blev den sågar brugt som slik; børnene spiste stænglerne.
Den er også en meget brugt smagsingrediens i likør. Tørrede blade bliver brugt som erstatning for te.
 
Kvan er meget nem at dyrke i sin have, da den tåler både sol og skygge.
    

Opskrift

En flaske vodka på 70 cl. (jeg bruger den billigste)
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
 
Du skal fylde glasset med 10 – 12 blade inkl. stænglen.
Hæld din vodka over bladene.
Lad det trække ca. 24 timer (smag evt. undervejs, og stop processen når smagen passer dig)
Si herefter bladene fra og hæld snapsen på en karaffel eller flaske.
Lad snapsen lagre 2 uger inden den nydes
 
 
Den lægelige historie
Den er fortræffelig, hvis man er forkølet eller har influenza.
Man tager bare og spiser et stykke blad, og i løbet af kort tid har man det bedre.
Den stimulerer alle cirkulations- og udskillelsesprocesser i kroppen.
Den er krampeløsende, febernedsættende, fordøjelsesfremmende, urindrivende, betændelseshæmmende m.m. Bruges endvidere ved anorexia, bronchitis, migræne og menstruelle problemer.
Udvortes mod rheumatisme, neuralgier og lungehindebetændelse.
Kvan kaldes Nordens ginseng og har gennem tiderne været anvendt medicinsk.
Den danske ekspert i urter, Henrik Smid, skriver 1546: "Kvan er kendt overalt i landet, og alle vil have den i deres have". Han skriver videre: "Den uddriver gift, varmer og fordeler blodet. For pest drikkes knust angelik."
På Færøerne var kvanen den overvejende grønsag og meget spist. I 1670 fandtes planten i store mængder i haverne og på kirkegårde.
Stængler blev spist med begærlighed. Rejsende blev budt det som en forfriskning med flødeskum eller tykmælk til.
En af grundene til, at den var så populær højt mod nord, var at den modvirkede skørbug på grund af dens indhold af c-vitamin. I middelalderen blev den brugt som et middel mod pest.
 
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk.

 
 

@vielskerhaven