af forfatter Niels Stærup.

Porsesnaps er en af de klassiske snapse, og den hører absolut til min favoritsnaps.

Ved netop Porse er der mulighed for at opleve forskellige smage alt efter, hvornår du plukker på året. De nye porseblade om foråret har en rigtig forårssmag. Hvis bladene plukkes senere på året, hvor de er blevet mere mørkegrønne, giver de en lidt mere skarp smag. Endelig er der også mulighed for at plukke det, der hedder raklerne, om foråret eller efteråret. Raklerne ligner små grankogler, og udtræk på disse giver en helt ny dejlig smagsoplevelse.
Det kan bestemt anbefales at prøve alle disse varianter, og dermed finde den porsesnaps, som passer til ens smagsløg.
I nogle dele af landet kan det være næsten umuligt at finde porse (specielt på Sjælland og Fyn). Hvad gør man så?  
I dag kan porse købes på velassorterede planteskoler. Det eneste krav porseplanten har, er at den kun kan vokse i surbundsjord (samme slags jord som til rhododendron). Jeg har selv testet det, og det fungerer perfekt. 
Denne opskrift er lavet på friske blade – plukket om foråret.
 
Opskrift
En flaske vodka på 70 cl. (jeg bruger gerne den billigste)
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
 
Fyld dit glas med friske porseblade
Hæld herefter din vodka over bladene og sæt låget på
 
Hvor lang tid skal bladene så trække?
Her er der flere muligheder, og det afhænger selvfølgelig af, hvor kraftig du ønsker smagen:

Efter 3 – 5 dage vil du have en karakteristisk porsesmag (farven vil være lysegrøn)
Efter 2 – 3 uger vil du have en kraftig porsesmag (farven vil være mere mørkegrøn)
Efter 3 år vil du have en kraftig essens, som kan fortyndes til mange dejlige flasker porse (farven vil være brunlig)
 
Jeg kan derfor kun anbefale, at du smager undervejs i trækningen og så stopper trækningen, når porse-smagen er bedst for dig
Si herefter bladene fra og hæld det færdige resultat på karaffel eller flaske
Lad herefter din færdige porsesnaps lagre i 2 – 4 uger      
 
Den lægelige historie
Planten stammer fra Europa og indeholder bl.a. en flygtig olie.
Det siges at være den plante, vikingerne brugte i deres øl så de gik helt bersærk, før de drog i krig eller på plyndringstogter.
Bladknopper af porse kogt i smør og smurt på hænderne blev brugt mod fnat.
I dag bruges porse som smagstilsætning til snaps og øl.
Planten er blevet brugt til at helbrede forskellige former for hududslet, sår, forkølelse, gigt, hårtab og som et abortmiddel.
I Sverige er det blevet brugt til at undgå at få myggestik. Man skulle blot tage en håndfuld friske blade og gnide disse ind over alt på kroppen, så ens hud blev helt grøn.
Planten er i Sverige også brugt som deodorant.
Planten er flerårig og vokser vildt i mosejord.

Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk