Agurk og kirsebær snaps

Umiddelbart lyder den sammenblanding lidt vildt.
Hvordan kan disse 2 ting smage godt sammen i en kryddersnaps?
Ved vores hus i Sverige har vi et drivhus, som altid skal have 2 – 3 agurkeplanter med de små skoleagurker, så børnebørnene og andre barnlige sjæle kan gå og spise af dem.
Et år var høsten af disse skoleagurker enorm, og straks gik jeg i tænkeboks med om de kunne bruges i noget snaps.
Umiddelbart var der ikke nogen, som havde fået denne ”spændende” ide, så på med vanten og så måtte jeg prøve mig frem. Jeg fandt dog i en af mine mange gamle snapsebøger en sjov opskrift fra 1905.
Jeg synes, at resultatet blev meget godt, og i bund og grund handler det jo bare om at turde prøve.
 
Opskrift
2 liter vodka a min 37 %
Et stort glas med skruelåg, som kan indeholde 3 l
 
3 skoleagurker eller en stor agurk (skal være usprøjtet og ikke i plastic)
500 gram søde kirsebær
500 g sukker
 
Agurkerne skrælles og skæres i store terninger (endestykkerne bruges ikke)
Kirsebærrene skylles let, og stilken fjerne
Agurk, kirsebær og sukker hældes i dit store glas og vodkaen tilsættes.
Glasset stilles på et varmt sted, dog uden at være i direkte sollys.
Husk at ryste glasset flere gange dagligt, så sukkeret bliver opløst
Lad det stå 1 – 2 uger, og filtrer herefter.
Hvis smagen ikke er sød nok, så røres der mere sukker i.
Er den er blevet for stærk, så kan den fortyndes med vand.
Det færdige resultat vil jeg betegne som en likør.
Farven er lidt rødlig, og smagen er svag agurk, som så ender med en let kirsebærsmag.
 
Passer godt til dessert eller til kaffen.
Jeg synes, den er mest optimal i smagen, når den nydes køleskabskold   
 
Sæson og indsamlingssteder
Både agurkerne og kirsebærrene er sommerafgrøder, og de skal helst være usprøjtede.
Det bedste er, hvis man selv dyrker det i haven, eller kender nogen, som kan levere tingene til denne likør
 
Plantehistorie
Agurk: Planten stammer fra Indien, og det passer jo meget godt, når den holder meget af varme. Igennem over 4000 år er den blevet fortæret i Ægypten og Afrika. Romerne fandt ud at lægge agurkerne i saltlage. I vores verdensdel har vi kun kendt til agurken i ca. 500 år.
Kirsebær: Frugten har altid været eftertragtet af både fugle og mennesker. De indeholder store mængder af C vitaminer, og 250 g bær kan sænke urinsyreniveauet og dermed beskytte mod gigt. Den er også blevet brugt til at heldbrede paradentose.
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup

@vielskerhaven