Brombær snaps

Når jeg skal plukke brombær til snaps eller til madlavning, så tænker jeg mig altid om en ekstra gang.
Det skyldes, at grenene med Brombær er fyldt med små ubehagelige pigge, som kan sætte sig fast i ens fingere eller tøj.
Hvert år, så overvinder jeg dog frygten, og får plukket mine brombær, og det er bestemt besværet værd, når det færdige resultat skal nydes.


af forfatter Niels Stærup

Brombær gror i Danmark i de varmeste egne, og du kan finde dem i overdrev, krat, skovbryn og hegn.
Brombær bruges bl.a. i utallige bageopskrifter samt desserter 
 
Hvis man ønsker Brombær i sin have, så er det muligt, at købe disse buske uden torne.
Kontakt derfor din lokale Planteskole, som du kan finde her.
    
Opskrift
En flaske vodka på 70 cl.
Et stort glas med skruelåg – min. 1 liter
 
Fyld glasset halvt med brombær.  
Tilsæt en flaske vodka og sæt låg på glasset.
Lad det trække min. 1 måned - helt op til 1 år.
Si herefter bærrene fra og hæld snapsen på flaske eller karaffel.
Den må meget gerne lagre 2 uger inden den drikkes.
 
Farven bliver smukt rød, og smagen er dejlig frugt- og likøragtig.
 
Det er tilladt at smage undervejs, og når smagen passer til dine smagsløg, så stopper du blot trækkeprocessen.
 
 
Den lægelige historie
De vintergrønne blade er en vigtig føde for hjortene.
I oldtiden blev bærrene brugt som lægemiddel imod diarré og bylder, hvilket kan skyldes det høje indhold af garvesyre.
Brombær er også brugt til at helbrede uren hud, tarmkatar, halsbrand samt virke febernedsættende.
Man har tidligere brugt udtræk af brombærte som gurglevand mod tandkødsbetændelse, halssmerter og betændte mandler.
På den lidt mere overnaturlige front har brombær også sine historier.
En brombærranke, der bøjer over jorden, kan man klatre under, så undgår man at blive forbrændt eller få kighoste og reumatisme.
Endelig indgår brombærblade i urteblandinger, der drikkes for at ønske sundhed og rigdom.
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk