Ribs snaps

Ribs kan være lidt sure, så det er nødvendigt at tilsætte lidt sødme. Det kan gøre på mange forskellige måder. Når jeg skal tilsætte sødme, så gør jeg det enten via neutral honning eller rosiner. Jeg synes det giver det bedste resultat. Jeg har i mange tilfælde reddet en ”sur” kryddersnaps med 1 – 2 store håndfulde rosiner og derefter ladet dem trække i op til 2 måneder.
 
Opskrift
1 flaske vodka (70 cl. og min 37 %)
Et stort glas med skruelåg, som kan indeholde 1l
 
Ribs
2 spiseske neutral honning
2 Stjerneanis
 
Fyld dit glas halvt op med ribs og tilsæt din honning og vodka.
Ryst glasset med jævne mellemrum, så honningen bliver opløst.
 
Lad det trække 1 1/2 måneder og tilsæt så stjerneanis.
Efter 2 måneder smager du på det og beslutter, om det skal trække længere.
 
Herefter filtrerer du og hælder på flaske eller karaffel.
Lad det herefter hvile i 3 – 5 måneder, før du nyder det.
Er smagen for syrlig, så kan du blot søde med mere neutral honning.
 
Kryddersnapsen vil passe godt til desserter og ost.
 
Sæson og indsamlingssteder
Bærrene plukkes sidst i juli og først i august, når de er modne. Du finder vilde ribs de fleste steder i landet, i skovbryn og ved hegn. Du kan kende ribs på: At det er en ca.2 m høj, løvfældende busk. Barken er rødbrun på ældre grene. Bladene er femlappede med savtakket rand (haveribs har mange gange hjerteformede blade). Bærrene er røde og runde og hænger i lange klaser
 
Plantehistorie
Ribs har højt indhold af frugtsyre, og er derfor gode mod drøj fordøjelse. Bærrenes syrlige smag afhjælper appetitløshed, forstoppelse, gigt og reumatisme.
Stjerneanis har været brugt til at helbrede kolik, oppustethed, dårlig ånde og ildebefindende. Det blev i oldtidens Ægypten brugt i både madlavningen og til at balsamere med.   
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup