Æblehaven

Verdens bedste æbler er dem, du dyrker i din have. Sådan et fuldmodent æble, du nyder nyplukket fra træet, kan ikke købes for penge. Der skal hverken mange træer eller mange anstrengelser til, før du er selvforsynende.

 

Det danske vejr er æblevejr

Det danske klima er perfekt til dyrkning af æbler. Derfor er æbler noget af det nemmeste at dyrke i danske haver. Du får ikke alene lækre, saftige æbler ud af at plante æbletræer, du får også en smuk have, der har gode oplevelser at byde på flere gange om året.

 

I blomstringstiden i foråret er der få træer, der er så smukke som æbletræet. Lette hvide blomster med et strejf af lyserødt fylder kronen og spreder den skønne duft af æbleblomst i hele haven.

Det er godt at plante flere forskellige æbletræer i haven. De forskellige sorter bestøver nemlig hinandens blomster. Det skaber sikkerhed for, at træet sætter masser af æbler. Samtidig kan du trække æblesæsonen i et dejligt langdrag med flere forskellige sorter. Der er nemlig stor forskel på, hvornår æblerne modner fra sort til sort.

 

Plant æbletræet rigtigt

  • Vælg et solrigt voksested, hvor der ikke har vokset æbler før
  • Sørg for at der er god plads til, at træet kan udvikle sig.
  • Grav et stort hul, så jorden er løs omkring selve plantehullet
  • Sæt træet i hullet i samme plandybde som i potten og fyld hullet to tredjedele op med jord
  • Fyld en kande vand i hullet og lad det sive ud i jorden, før du fylder resten af jorden på
  • Hold en kvadratmeter jord fri for ukrudt omkring det nyplantede træ

 

Sunde træer er gode træer

 

En af de mange fordele ved at dyrke sine egne æbler er, at man ved præcist, hvordan de er dyrket. Der er stor forskel på, hvor modtagelige æblesorterne er for plantesygdomme. Når du vælger de gode, sunde sorter, kan du undgå mange ærgrelser.

 

De bedste tidlige æbler

Discovery

Ritt Bjerregaard

Collina

Nanna

 

De bedste gemmeæbler

Cox Holsteiner

Topaz

Pirouette - Rubinstep

Bellida

 

De bedste madpakkeæbler

Discovery (tidlig)

Sunrise (tidlig)

Bellida (middel/sen)

Elstar (middel/sen)

 

De bedste sorter til æblechips

 

Rosette

Cox Holsteiner

Rød Ingrid Marie

 

 

De bedste most/saft æbler

 

Rød Aroma

Elstar

Rosette

 

 

De bedste madæbler

 

Belle Boskoop

Fillipa 

Ingrid Marie

 

 

Familietræ med flere sorter

Hvis pladsen er trang, eller det er svært at vælge sort, kan man vælge et familietræ. Det er et æbletræ med flere sorter podet på det samme træ. Der kan høstes op til fire forskellige slags æbler på et familietræ.

 

 

Æbletræer til alle haver

 

Uanset om din have er stor eller lille, har sandjord eller lerjord, kan du få et æbletræ, der passer til forholdene. Faktisk kan du også selv bestemme, om dit æbletræ skal være lille eller stort, når det vokser til.

 

Det skyldes, at et æbletræ i virkeligheden består af to træer, der er sat sammen med en podning. Træets stamme og krone er æblesorten, der afgør, om du plukker den ene eller den anden slags æbler. Roden, der kaldes grundstammen, bestemmer, hvor kraftigt træet vokser.

 

En middelkraftig grundstamme er mest almindelig og passer til de fleste haver. Men hvis du ønsker dig et lille æbletræ, kan du vælge et træ med en svagtvoksende grundstamme. Skal træet helst vokse sig stort, eller have ekstra mange kræfter, fordi jorden er sandet, kan du vælge en kraftigtvoksende grundstamme.

 

Æbler på espalier

Et æbleespalier er en smart måde at dyrke æbler på. Et espalieret træ fylder ikke ret meget og giver samtidig optimale forhold for modning af æblerne. Et espalieret æbletræ kan skjule et grimt hegn eller bruges som rumdeler i haven.

 

Se med her hvoradn man planter et æble eller frugt træ

@vielskerhaven