Plant en palle

Nu har du mulighed for at lave en have, der næsten ikke fylder noget. Det er blot en smal palle, der er plantet til med dine yndlingsplanter. Pallevæggen ser forrygende ud og blomstrer fra maj til november.

 

Har du en altan eller en lille gårdhave, tager potter og krukker hurtigt al pladsen. Her giver en blomstrende pallevæg virkelig mulighed for at få grønt, blomster eller måske endda spiselige afgrøder af egen avl. Den fylder bare 20-40 cm i dybden – og du kan stille så mange pallevægge op, som du har plads til.

Husk blot, at pallevæggen skal have sol – ikke hele dagen, det kræver mere vanding – men i hvert fald mindst 6 timer om dagen.

Pallen kan, som vist på billederne, plantes til med blomstrende sommerplanter, stauder og græsser. Men den er også fin med jordbær eller køkkenurter som bønner, ærter, squash og forskellige salater.

Vil du gerne dyrke krydderurter i pallevæggen, kan du beklæde begge sider med filt for at undgå, at der skyller jord ud på krydderurternes blade. På den måde får du ikke jordbakterier på krydderurterne.


Først vandret – så lodret
Pallen plantes til, mens den ligger ned og rejses først op på højkant efter en uges tid, mens rødderne får fat i mulden. Derved undgår du, at pottemulden rasler ud, når pallen sættes på højkant. Dagen før pallen skal rejses og sættes på plads, er det godt at vande den til. Det holder også på mulden i pallens indre. Men ulempen er, at pallen bliver meget tung af vandet. Plant derfor pallen til lige i nærheden af stedet, hvor den skal placeres til slut.

Hvordan passes den grønne væg?
Pallevæggen vandes jævnligt. Både ovenpå og ind fra siden. Det er ikke så besværligt, som det lyder, for vandet transporterer sig selv rundt mellem rødderne, når bare mulden blev presset godt sammen ved plantningen.
Giv gødning en eller to gange i løbet af sommeren. Den eneste pasning herudover er at nippe visne blomster af, så blomstringen forsætter så længe som muligt.

Trin-for-Trin
Sådan laver du en grøn væg af en palle:

 

1. Begynd med at beklæde bagsiden, sider og bunden af pallen med kraftigt filt. Stram filten helt ud og sæt klipsene tæt, så den kan holde til vægten af planter, jord og vand, når pallen kommer op at stå.

2. Vend pallen om. Stil planterne (uden potter) ind i rillen øverst på pallen. De stilles tæt, her er brugt 10 planter. Fyld jord ind fra den åbne rille nedenunder. Pres jorden godt sammen. Hæld jorden ned i alle mellemrummene. Skub den ind under brædderne og pres den lidt sammen.

 

3. Plant nu alle planterne, række for række, begynd i toppen. Jorden skubbes godt op i bunden af den foregående række. Til slut fyldes der ekstra jord ind i den øverste række og dér, hvor der ikke er planter. Vand hele herligheden.

4. Lad nu pallen ligge vandret mindst en uges tid, så alt kan sætte sig og rødderne begynde at vokse ud i mulden. Først da stilles pallevæggen på højkant, og der falder kun ganske lidt muld ud. Men det er svært at vente…

 

@vielskerhaven