Køkkenhaven og drivhuset i ferien

Før du tager på ferie er her et par tips til din køkkenhave og drivhuset.

Køkkehaven:
Dæk jorden mellem rækkerne med kompost, afklippet græs, findelt hækafklip eller andet plantemateriale i småstykker. Det holder på fugten, og kan måske også afholde gulerodsfluen og et par af dens kolleger fra at lægge æg i køkkenhaven.

I mangel af egnet plantemateriale til dækning kan et insektnet fint bruges. Det nedsætter fordampningen fra jorden, men tillader lys og regn at passere. Spænd det ud over buer over bedene og gør det fast med lidt jord langs kanterne, så det ikke blæser væk.

 

Gå kartoflerne grundigt igennem efter de mindst tegn på kartoffelskimmel – det vil sige brune eller sorte pletter på bladenes underside eller på stænglerne. Fjern alle blade og stængler under mistanke. Hvis et skimmelangreb får lov at udvikle sig i fred og ro, mens familien er væk, er kartoflerne ødelagte, når familien vender hjem. Hyp grundigt omkring kartoflerne for at nedsætte risikoen for, at et eventuelt angreb af kartoffelskimmel går i knoldene.

Hvis jordbærrene igen i år blot bliver fugleføde, fordi der ikke er nogen hjemme til at nyde dem, når de er modne, så find nogle lidt senere sorter næste gang, der skal anskaffes nye planter. Det er nok nemmere at forny sortimentet end at flytte ferien. Eller skip jordbærrene og plant et par hindbærbuske. Også hindbær er en fortrinlig sommerspise, og de modner lige et par uger senere end de fleste jordbær.

De vandingsanlæg, som nogle haveejere benytter i drivhuset, kan også bruges i køkkenhaven. Inden for visse grænser kan et anlæg dække både drivhus og køkkenhave. Alternativt kan man købe siveslanger, som sluttes til vandhanen og lægges ud mellem rækkerne i køkkenhaven, og hvorfra vandet ganske langsomt siver ud og ned i jorden. Det giver en høj udnyttelse af vandet.

 

Drivhuset:
Hvis der dyrkes i kapillærkasser, skal vandreservoiret fyldes op. Tjek alle opbindinger af peber og tomater, agurker og meloner, så planten ikke knækker, hvis den styrter, fordi opbindingen brister.


Alle hjørneskud på tomater fjernes, lige som sideskud på agurk og melon knibes efter første blad. Spis alle agurker, inden afrejsen. De smager bedre, jo mindre de er, og skulle det blive gråvejr, risikerer man, at planten går i stå, hvis den bærer for mange frugter.

Hvis melonens ranker er bundet op, bør også frugterne sikres, så de ikke tager planten med sig i faldet, når de bliver for tunge.

Sørg for en god udluftning, lad vinduerne står åbne. Det er bedre, at der bliver en smule køligt på gråvejrsdage, end at der bliver for varmt på solrige dage.

Et godt vandingsanlæg, der sluttes til vandhanen og sørger for, at alle planter i drivhuset får en passende mængde vand døgnet igennem – og tilmed en passende mængde gødning.

Et angreb af spindemider kan kvæle en velvoksen agurkplante på et døgn. Nogenlunde lige så hurtigt kan drivhuset blive fyldt med bladlus og hvide fluer, hvis angreb ikke tages i opløbet – og har krybet haft frit spil i 14 dage er det svært at få bugt med dem. Derfor er det en fordel af alliere sig med en nabo, en god bekendt eller et familiemedlem, der kan kigge forbi et par gange under ferien.

Har man vindruer, kiwier, ferskner eller nektariner i drivhuset skal disse planter knibes og beskæres, så der kommer lys til drivhusets øvrige planter. En kiwi, der får lov at passe sig selv, kan hurtigt lukke et drivhus, en vindrue næsten lige så hurtigt.

@vielskerhaven