Hæk til det hele

Hæk til det hele

Skal du plante en ny hæk, og er du i tvivl om, hvilken slags du skal vælge? Så får du her et hurtigt overblik over hvilken type hæk, der passer til netop dig og din have.

 

Bøg, liguster, laurbærkirsebær, surbær eller sargentæble? I dag er mulighederne mange og det kan være svært at vælge, hvis du skal plante en ny hæk. For hvilke fordele er der, hvis du vælger en uklippet hæk med blomster og bær frem for en klassiker, som bøg og liguster? Svaret får du her.

 

Vælg en hæk, der falder i god jord

Når du vælger en ny hæk skal du først og fremmest vælge en type, der passer til dit hus og have, din smag og dine personlige behov.

 

  1. Start med at overveje, hvad du har plads til og, om du ønsker en fritvoksende eller klippet hæk? Den fritvoksende hæk sparer dig for den årlige hækklipning (eller to), kræver mere plads i bredden og giver dig et mere afslappet udtryk end den klippede.
  2. Overvej dernæst om du ønsker, at hækken skal være blomstrende, stedsegrøn eller om du er til en af de klassiske, løvfældende?

 

Ønsker du en blomstrende hæk?

Drømmer du om et lifligt blomsterflor i din have, så kan du vælge en af disse tre typer hæk. Plant dem omkring din vilde, romantiske eller naturprægede have, omkring børnenes legehjørne eller trampolin. Alle blomstrer flottest som uklippet hæk, men kan også klippes.

 

Sargentæble: Blomstrer med hvide æbleblomster og får senere røde miniatureæbler

Surbær: Efter blomstring får den supersunde, sorte spisebær og smukke efterårsfarver

 

Spirea: Hvidblomstrende mormorhæk med en let, overhængende vækst.

 

Skal din hæk være grøn året rundt?

Med en stedsegrøn hæk får du farve i din have året rundt. Her finder du både planter til ydre og indre hække. Hver især er de flotte til at skabe rum og ramme omkring din have og danne kontrast til havens andre planter. De står både flot til bøg og til blomstrende staude- og rosenbede.

 

Laurbærkirsebær: Store, blanke blade, flot i læ. Kan også bruges som uklippet hæk

Thuja: Tæt, hurtigvoksende stedsegrøn, der både kan vokse frit og formklippes

 

Buksbom: Små blanke blade, der er flotte, som en lav eller mellemhøj hæk

Taks: Flot mørkegrøn, blød, tæt hæk, der både tåler skygge og blæst

 

Bjergfyr: Busket og bred med lange slanke nåle, flot omkring sommerhushaven

Rododendron: Blanke blade og blomster, flot som klippet og uklippet hæk i skovhaven.

 

Ønsker du en klassisk, løvfældende hæk?

Bøg og liguster er de klassiske typer hæk, som du aldrig går fejl af, hvis du ønsker en enkelt, høj og hårdfør hæk. Begge passer flot til alle typer af huse.

 

Bøg: Farver din have året rundt. Grøn om sommeren og varm, rustrød om vinteren.

Liguster: En tæt og grøn hæk i sommerhalvåret og vælger du en vintergrøn sort som ’Liga’, får du også en hæk med blade på om vinteren.

​​​

@vielskerhaven