Børn og planter

Haven er børnenes paradis, hvis der er oplevelser, spiselige ting og plads til udfoldelse. En stor bar græsplæne og en hæk udenom er ikke tilstrækkeligt til at gøre haven interessant. Heller ikke med nok så mange legeredskaber og en kæmpestor trampolin.
 
Giver du havens indretning et 360 graders eftersyn set fra børnehøjde, vil du opdage, at der er mange måder at give børnene og resten af familien skønne oplevelser i det udendørs rum. Begynd med at se på, om haven og dens vækster pirrer børnenes sanser?

 

 

Er der planter og blomster de må plukke af?


Hvis ikke, kan vi anbefale at plante bunddækkende skovjordbær, lodne lammeører (foto), orange morgenfruer. valmuer, høstfloks og ærteblomster.
Bare for at nævne nogle få.

Planteglæden begynder med at de mindste børn plukker buketter og det er ikke altid buketten ser ud som en voksen ville plukke den.
Men fryd dig over at barnet fik øje på blomsten eller bladet.

 

Er der blomster, der dufter og dermed giver børnene minder til resten af livet?

Lugtesansen er den sans der i højest grad huser hukommelsen. Derfor får mange voksne skønne minder om mormor eller oldemor, når de dufter til syrener (foto), roser, påskeliljer og pæoner.

Det var nogle af de ældre tiders foretrukne duftplanter og dem man mødte, når man var besøg hos mormor. Derfor er det godt at plante de samme planter i dag – og de kan vokse i enhver have.

 

Er der dyr og insekter, som børnene kan stifte bekendtskab med?

Det handler både om at der er føde- og levesteder for snegle og pindsvin (så må der gerne være lidt rod og kvasbunker under hækken eller i det fjerneste hjørne).
At der er blomster som bier, sommerfugle og natsværmere finder interessante (så må der gerne plantes sommerfuglebuske, lavendler(foto) og natvioler).

Og at der er noget at plukke, som smager godt (så kan du plante hindbær, jordbær, stikkelsbær og frugttræer).

 

 Kan børnene hjælpe til med at gøre haven fin?

Det kræver en vis overbærenhed, at slippe børnene fri og lade dem gøre tingene på deres måde.

Men alle børn vil gerne hjælpe til med at haven bliver flot og sjov. Når børnene er med i haven, er der mulighed for at få ”spontan” tilplantning af krukkerne. Det er netop charmen og de kan sagtens hjælpe med at plante krukkerne til, plukke rabarber og sætte stativer ved ærteblomsterne.
  
Du skal ikke være nervøs for at slippe ungerne løs med Trifolium, som er hvidkløver med forskellige bladfarver.

De – altså Trifiolium – kan tåle at få vendt bunden i vejret og blive udforsket. Skulle der ryge et blad eller knække en ranke, så lad endelig børnene fortsætte, for Trifolium gror bare videre, og du kan ikke se det efter kort tid.

 

@vielskerhaven