Duftende krydderurter

Hjemmedyrkede krydderurter blomstrer, dufter og smager fantastisk, og så er de helt ideelle til at dyrke på altanen, i et højbed ved terrassen eller i krukker tæt på dit udekøkken eller udendørs spiseplads.

Mange krydderurter har deres oprindelse i middelhavslandene og trives derfor bedst på en solrig og lun plads, men de kan sagtens stå ude hele sommeren og som regel også overvintre et lidt beskyttet sted, fx op af en sydmur.

Især basilikum kan dog godt være lidt kuldskær, så med mindre sommeren er varm, får du mest ud af at dyrke den i drivhuset.

Start med at lægge et dræn i form af lecanødder og fyld derefter op med et lag af en god økologisk plantejord. Plant gerne flere urter sammen. Det giver et flot og frodigt udtryk, og en stor krukke tørrer ikke så let ud og giver rødderne og dermed planterne plads til at udvikle sig og vokse sig store og stærke.

Herefter er det bare om at høste løs. Gå efter de friske topskud - de har mest smag, og planten vil forgrene sig og skyde igen, der hvor du har høstet. God fornøjelse.

 

1. Fyld krukkerne med duftende urter – gerne flere forskellige samlet i en stor krukke. Husk at en god jord er helt afgørende for, at planterne trives på den begrænsede plads. Home & Garden Plantesæk med jord godkendt til økologisk dyrkning.

2. Oregano (merian) er en robust plante, der blomstrer overdådigt og vokser med stor frodighed. Den bliver 20-40 cm. høj og er en fantastisk bi-plante. Oregano giver god smag både til kød og grønt, den er helt uundværlig til pizza og også god som drys på focaccia brød.

 

3. Salvie har fine let dunede blade, der kan være grågrønne, grønne, rødlige eller trefarvede. Prøv dig frem, smagen er forskellig fra sort til sort. Salvie bliver 40-50 cm høj, og kan udvikle sig til en hel lille busk. Den er især god sammen med kartofler og fisk, og bladene kan også steges i olivenolie og drysses med salt som et lækkert og sprødt tilbehør.

4. Timian er en tæt, 20-30 cm høj og meget rigtbomstrende urt, der bl.a. er fin som bunddække i en krukke sammen med lidt højere planter. Den smager skønt sammen med både fisk, kød, fjerkræ og grønt.

 

5. Rosmarin er i middelhavslandene en stedsegrøn 40-60 cm høj busk, men i Danmark kan den have svært ved at overvintre, så krukken skal ind, før kulden kommer. De aromatiske nåle smager skønt til kød, fjerkræ og grønt og de træagtige stængler kan bruges som grilspyd til lam, fisk og oksekød.

6. Pebermynte bliver 30-60 cm høj, trives i fugt og let skygge og er nem at kende på sin friske mentholduft. Pebermynte kan bruges både som krydderi i retter med okse- og kalvekød og som te med eller uden sukker. En kvist mynte giver også en god smag til forskellige drinks, og en kvist i en vandkaraffel løfter almindelig postevand til noget festligt og elegant.

 

7. Basilikum er en af de lækreste urter, du kan dyrke, og når den først er i god vækst, er det bare om at høste løs af de spæde topskud. På den måde bliver planten tyk og busket i stedet for lang og ranglet. Basilikum bliver ca. 30 cm høj, er etårig og kræver en varm sydmur for at trives udendørs. Den er uforlignelig sammen med fx tomat og mozzarella.

8. Persille kan man næsten ikke få for meget af. Det er en toårig plante, der er bedst det første år, så du skal så eller købe nye planter hvert år. Vælg mellem kruspersille og bredbladede persille, som har en mindre sød smag. 

@vielskerhaven