Skønne træer til små haver

Træer danner skygge på en hed sommerdag, giver fuglene ly for regn og blæst, og så kan du følge træets faser gennem hele sæsonen fra løvspring og blomstring over eventuel bærsætning og efterårsfarver. Det kan være svært at få plads til en 30 m høj rødbøg i en almindelig parcelhushave, men fortvivl ikke, vi har træer, der passer til alle haver. Træer er med til at give haven karaktér

 

De kuglerunde

Kugleformet naur, Acer campestre ’Nanum’

Kronebredde 2-3 m

Lysforhold sol/halvskygge/skygge

Kompakt og tæt kugleform. Små rødlige blade i udspring bliver grønne og slutter sæsonen med flotte gule høstfarver. Fås i flere forskellige podehøjder. Lettere beskæring fremmer kronens form.

 

 

Kugleformet manna-ask, Fraxinus ornus ’Meczek’

Kronebredde 2-3 m

Lysforhold sol/halvskygge/skygge

Manna-ask er hårdført træ, der tåler  vind. Meget mørkegrønne lettere savtakkede blade, der gør kronen supertæt. På ældre træer blomstrer manna-asketræet i maj – juni måned med hvide duftende blomster i oprette blomsterstande.

 

Kugleahorn, Acer plantanoides ’Globosum’

Kronebredde 3-4 m

Lysforhold sol/halvskygge

Moderat tilvækst i den kuglerunde krone, som det podede træ danner. Fås i flere højder. Bladene er rødlige i udspring, skifter til mørkegrønne og slutter med lysende gule høstfarver. Behøver sjældent beskæring.

 

Kugleakacie, Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’

Kronebredde 3-4 m

Lysforhold sol

Meget karakterfuldt kronetræ. For at opretholde kronens form, skal du hvert forår inden løvspring klippe grenene tilbage til ca. 30 cm. Fås i flere forskellige podede højder.

 

Broget japansk pil, Salix integra ’Hakuro-Nishiki’

Kronebredde 1-2 m

Lysforhold sol/halvskygge

Skønt farverigt lille træ, der er podet. Spinkle grene med hvidbrogede blade, der har rosafarvede skudsspidser. Opnå en flot fyldt krone ved at klippe kronen ind hvert forår.

 

Dværgsyren, Syringa meyeri ’Palibin’

Kronebredde 1-3 m

Lysforhold sol/halvskygge

Podet dværgsyren, der danner en flot og tæt krone. Hvert år i maj måned blomstrer dværgsyrenen med små duftende lilla blomsterstande. Langsomtvoksende, solidt og robust lille kronetræ.

 

 

Læs også om mindre træer og større træer.

@vielskerhaven