Dyrk sundt guf til slikmunde

 

Dyrk sundt guf til slikmunde

 

Frisk frugt og bær fra haven, er noget af det bedste, der findes. I haven kan du jo høste lækkerierne præcist, når de er perfekt modne. Det betyder, at de er både søde og saftige og det rene guf for små som store slikmunde. Og så er frugt og bær jo ovenikøbet sprængfyldt med vitaminer og andre sunde sager. De er simpelthen det sundeste fredagsslik, du kan byde familien.

 

Med hjælp fra haven kan du endda dyrke masser af frugt og bær, der ikke er sådan lige at købe sig til i supermarkedet. Du behøver jo for eksempel ikke at spekulere på, om udbyttet er tårnhøjt, eller om frugten kan tåle at blive transporteret langt omkring. Derfor får du et langt større udvalg af sorter at vælge imellem og kan gå efter at plante dem, der smager allerbedst.

 

Det er heldigvis ikke spor svært at dyrke frugt og bær til husbehov og endda mere end det. Den vigtigste forudsætning for succes er, at du kan stille en dejlig, solrig plet i haven til rådighed for planterne. Det er solens stråler, der sørger for, at frugt og bær udvikler den eftertragtede sødme og fylde i smagen.

 

Forårsmånederne er et godt tidspunkt at plante frugttræer og bærbuske, for da kan rødderne nå at etablere sig godt i jorden, inden sommeren kommer med varme og måske tørke, der giver behov for et velfungerende rodsystem. Begynd med at gøre jorden klar. Fjern ukrudt, der vil konkurrere med dine planter om både vand og næring og løsn jorden godt omkring plantestedet,
så rødderne får let ved at brede sig ud i jorden.

 

I etableringsfasen er det vigtigt at vande grundigt, når du vander. Sjatvanding er noget af det værste, du kan byde dine planter. Rødderne vokser nemlig derhen, hvor der er vand at finde. Hvis det kun er i det allerøverste jordlag, er det dér, rødderne befinder sig, og der er sjældent meget vand at finde. Det er langt bedre, at rødderne søger i dybden, hvor vandet naturligt findes, så planterne kan klare sig selv hurtigt efter plantningen.

 

Jordbær

Fragaria ’Florence’ får flotte, mørkerøde bær med en dejlig, sød smag og giver et stort udbytte midt i til sidst på sæsonen.

Jordbær

Fragaria ’Honeoye’ sætter store, blanke mørkerøde bær, der har en mild og syrlig smag. Giver dejligt mange bær først på sæsonen.

Jordbær

Fragaria ’Polka’ får store mørkerøde bær, der er smukt røde hele vejen igennem. Smagen er karakteristisk aromatisk og syrlig-sød.

Sommer hindbær

Rubus idaeus ’Glen Ample’ er en god og sund og dermed nem hindbærsort, der sætter maser af hindbær, der modner allerede tidligt i juli måned.

Æble

Malus ’Sunrice’ er en forholdsvis ny, skurvresistent sort. Den får virkelig lækre gule æbler med røde kinder, der er både sprøde, søde og saftige.