Gode råd om stauder

En staude er en flerårig urteagtig plante, som visner ned hvert efterår, og kommer igen hvert forår. Det er en farverig og meget frodig plante, der - efter at have stået i baggrunden en tid - igen har fået vores interesse.  
 

Hvilken staude skal du vælge?
Når du vælger stauder til din have, bør du altid tjekke plantens etikette for at se, om dens pasningskrav stemmer overens med forholdene i din have. Der findes et hav af forskellige staudarter. Nogle stauder har brug for meget sollys, mens andre trives bedst i skygge. Nogle har behov for meget vand, mens andre kun behøver en lille smule vand. Det vigtigste er altså, at du udvælger de stauder, der passer til forholdene i din have.

Plantning af stauder 
Inden du planter, skal du huske at gøre jorden helt ren for ukrudt. På den måde bliver det nemmere for dig, at holde bedet rent for ukrudt efterfølgende.
Ønsker du at staudebedet skal ligge i græsplænen, bør du lave en kant mellem selve bedet og græsset. Så græsset ikke gror ind mellem stauderne, og du vil ligeledes få nemmere ved at holde bedet rent for ukrudt.

 

Størrelse og farve
Når du planter, er det en god idé at have øje for helheden. Dvs. at du tænker over, hvordan dine planters form, farver og  størrelser spiller sammen. Vi anbefaler, at du planter de største stauder bagerst, de mindste forrest og de mellemste størrelser ind imellem. Herved opbygger du bedet således, at du kan nyde synet af alle dine stauder. 

Samtidig er det en god idé, at du planter i farvegrupper, da det giver et bedre helhedsbillede. Opdelingen i farvenuancer giver en fornemmelse af ro og orden i din have.

Antal stauder pr. m
Vi anbefaler, at du altid tjekker på plantens etikette, hvor tæt de specifikke stauder bør stå. Som regel kan du plante 3-4 planter pr. m2 af de høje stauder, 5-7 planter pr. m2 af de mellemhøje og 7-9 planter pr. m2 af de lave stauder. 

 

Pasning af stauder
Det er ikke nødvendigt at klippe dine stauder ned om efteråret. Selv om de fleste stauder visner, når de har blomstret, så har det ikke betydning for planternes overlevelse, om du klipper dem ned eller ej.

Du kan dog undgå, at løvet blegner og bliver trist, ved at klippe dine stauder tilbage efter den første blomstring. Herefter vil planterne ofte blomstre på ny, og dermed kommer der også nyt flot løv. Husk at tjekke efter, om netop dine stauder kommer igen på denne måde.

Gødning
Stauder skal ikke gødes den første sæson efter plantningen. Herefter kan du dog give dine stauder en grundgødning i foråret, og hen over sommeren supplere med en kunstgødning.


Du er altid velkommen til at kontakte din lokale planteskolemedarbejder, hvis du f.eks. er i tvivl eller har flere spørgsmål.

@vielskerhaven