Dyrk sydlandsk på dansk

Hvem siger vi kun skal holde os til at plante æble- og blommetræer i haven? Der er også sydlandske træer i planteskolerne. Hvad med at dyrke ferskner?
 

Ferskner dyrkes op ad en varm mur, hvor de nemt kan udvikle sig som de gør i Sydeuropa til saftige, dunede frugter.

Ferskentræet blomstrer i april. Det står lunt og godt under tagudhænget, så kold regn ikke rammer træet

 

Ferskentræet er et lille træ, der er i familie med blommer, kirsebær og abrikoser.

Det blomstrer tidligt på foråret med lyserøde blomster, der skal bestøves af bier eller andre flyvende insekter.

Det er vigtigt, at blomsterne ikke får frost, mens de er åbne for bestøvning. Derved kan blomstens formeringsorganer blive ødelagte og der kommer ikke frugter.

 

Hjemmeavlede ferskner
Kan man få saftige ferskner på sit eget træ i haven? Ja, det kan man sagtens. Især hvis ferskentræet plantes op ad en syd- eller vestvendt mur, hvor tagudhænget går så langt ud, at træets blade er beskyttet mod regnvand.

Vores nordiske regnvejr er en kold omgang for de grønne blade, der kan reagere på kold regn med bulede blade, der falder af. Men udhænget beskytter og betyder sunde træer, med tidlig blomstring og frostfrit miljø selv på kolde nætter.

 

Mure af sten holder på varmen, som solen har sendt ind i stenene i løbet af dagen. Den varme afgives langsomt i løbet af natten og temperaturen omkring ferskentræet er højere her end ude i haven.

Har du et orangeri er ferskentræet også meget velegnet at plante der. Dér i glashuset gror ferskentræet virkelig godt og skal beskæres noget, for ikke at blive for stort. 
Både i glashus og ved muren kan det være nødvendigt selv at bestøve ferskenblomsterne, hvis bierne ikke er så meget på vingerne.
Det er nemt: pluk en blomst og dup den ind i de andre åbne blomster på træet. Gentages 2-3 gange i blomstringstiden.
Uanset, hvor ferskentræet er plantet, skal det vandes og gødes. Langs en mur med tagudhæng er det temmelig tørt og her kræves en jævnlig vanding. Gødning skal træet have en gang i foråret og en gang midt på sommeren.

 

Flere sorter af fersken
Ferskner er dunede og saftige frugter med en sten i midten. Men der er mange forskellige sorter af ferskner. Sorten fortæller noget om træets sundhed, frugtens smag, farve både udenpå og indeni og ikke mindst om træet blomstrer på et tidspunkt, hvor vejret her til lands er så lunt, at bierne er på vingerne og frosten er på retur.
Spørg på planteskolen, hvilke sorter de har udvalgt, som de bedste og derfor forhandler.

Har du set flade ferskner hos grønthandleren? Du kan selv dyrke de flade frugter, der er nemmere at spise uden at saften løber. Stenen indeni er mindre og smagen af det lyse frugtkød er yderst delikat. Den flade fersken hedder ’Saturn’. 

 

@vielskerhaven