Selskabsplanter til roser

Roser er faktisk lidt langsomme startere. Vi er som regel et stykke inde i april, før de er synlige i havebilledet.

Simpelthen fordi roser behøver varme for at springe ud, skyde nye skud og sætte blomster. Først langt senere i juni begynder de første roser at blomstre.

Skønt selskab til sommer
Det er naturligvis selve rosenblomstringen, der er rosernes attraktive højdepunkt. Derfor er det også dér, man tænker at selskabsplanterne skal matche rosens blomsterfarver. Altså gælder det om at finde stauder eller små buske, der klæder roserne.

Det er næsten så sikkert, som amen i kirken at storkenæb, Geranium passer til alle roser. De fleste storkenæb blomstrer fra juni og hen over sommeren. Har man roser i haven, kan blomstringstiden næsten ikke undgå at være sammenfaldende. Samtidig er storkenæb begunstiget med blomsterfarver fra den hvide, rosa eller blålige farveskala. Altså kan det hellere ikke farvemæssigt gå galt at sætte roser sammen med storkenæb.
 

Geranium ’Rozanne’ bliver 40-60 cm høj og er derfor velegnet mellem og foran højere buskroser.

Storkenæb ’Rose Clair’ hører til de lavere storkenæb, der både klæder engelske roser og almindelige haveroser.

 

Hornvioler tåler lidt frost, men er ikke bare en forårsblomst. Kniber du jævnligt de visne blomster af, forsætter den med at blomstre til hen på sommeren.

Hvem bliver ikke glad af at se på primula? Også i forgrunden af rosenbedet, inden roserne begynder at blomstre.

 

Selskab inden blomstringen
Inden rosenplanterne kommer til at fylde ordentligt, er der plads til en masse forårsvækster og blomster i bedet.
Jorden lige over rosenplantens rødder må ikke dækkes med planter, da roserne har brug for at solen varmer jorden op dér. De tidlige forårs-selskabsdamer skal derfor plantes i behørig afstand af rosernes midte.

Til gengæld er der masser af muligheder med primula’er, hornvioler, påske- og pinseliljer eller vibeæg. For bare at nævne nogle få.

@vielskerhaven