Frugtbuske til haven

Med frugtbuske i haven kommer du nemt til sunde og lækre bær. Herunder finder du både generel information om frugtbuske, samt mere specifik information om ribs-, solbær- og stikkelbærbuske. 


Generel information om frugtbuske

Når du vil plante frugtbuske i haven, bør du huske, at disse skal have:

  • en god muldjord, der sikrer at dine planter kan levere en masse lækre bær.
  • masser af sol, der sikrer udvikling af knopper og lækre frugter.
  • lidt vind en gang i mellem, der mindsker risikoen for sygdomme.

 

Ønsker du opstammede frugtbuske, bør du sætte en stok ved planterne. Herved undgår du, at stammen knækker, fordi kronen er blevet for tung.

 

Gødning
Giv dine frugtbuske en grundgødning i foråret. Du kan supplere med en kunstgødning hen over sommeren. Alternativt kan du bruge en organisk gødning, da denne holder hele sommeren.

Ribs, solbær og stikkelsbær
Buske som ribs, solbær og stikkelsbær kan blive ret store, og de bør derfor plantes med en afstand på et par meter mellem dem. På den måde sørger du for, at de kan få lys nok.

Beskæring er en god idé, hvis du vil holde dine buske unge. Fjern ca. 1/3 af grenene hvert år, når dine buske har en alder på 4 - 5 år. Unge grene sætter som regel flere blomster, dvs. flere og større bær til dig, end gamle grene.
Stikkelsbærbuske bør udtyndes kraftigt hvert år for at give luft ned i buske og dermed undgå svampeangreb, som stikkelsbærdræberen, som ses som en melet belægning på bærrene. 

Se her hvilke andre muligheder du har for at få mere frugt i din have.

@vielskerhaven