Tæppeprimula - nemme og flotte

Med tæppeprimula som en del af havens bunddække, er der farver på havens gulv allerede fra det tidlige forår.

Er der en taknemmelig og nem forårsbebuder, er det tæppeprimula. Botanisk hedder den Primula juliae og findes i mange sorter. Både lilla, hvide, bordeauxrøde med gult øje, rosalilla og mange, mange flere. Fælles for dem alle er, at de breder sig som et lavt tæppe henover jorden. Og dækker rimeligt godt for ukrudt.

Samtidig med, at de altså blomstrer helt overdådigt fra meget tidligt forår – har vi ikke sne, er det allerede i februar – til langt hen i april-maj, alt efter hvor varmt og tørt vejret er, og hvor de vokser. Faktisk er der så mange blomster, at løvet er helt dækket. I et par måneder holder blomsterne til skiftevis frost, tø, sol og regn.  Her er derfor smukt selskab til andre forårsblomstrende stauder som lungeurt, kærminde og anemoner.

 

Et bunddække til halvskygge


Det bedste sted at bruge tæppeprimula er et sted, hvor solen ikke skinner for hårdt på planterne dagen lang. Altså under nøgne træer og buske, der endnu ikke er sprunget ud i det tidlige forår, men efter løvspring skygger på tæppeprimulaerne.
Jorden er de små primulaer ikke så kræsne med, blot den kan holde på vandet, så de ikke tørrer for hurtigt ud. En luftig, mørk muldjord med kompost i blandet, får tæppet til at brede sig tæt og smukt forholdsvis hurtigt.

 

Plant om foråret eller i sensommeren


Planter du tæppeprimula med 25 cm’s afstand i forårsmånederne, er jorden dækket til næste forår.

Et andet godt tidspunkt at plante på, er i sensommeren og om efteråret, når de ikke blomstrer. Da arbejder rødderne aktivt med at brede sig og tæppet af primulaer bliver stærkt og godt. Det betyder rigelig blomstring det følgende forår. Primulatæppet vil være helt tæt midt på sommeren. 

Får vi en varm og tør sommer, vil tæppeprimulaerne tydeligt signalere, når de er tørstige ved at hænge med bladene. Sæt havevanderen i gang og vand bunddækket grundigt. Helst om morgenen, så bladene hurtigt bliver tørre igen.

 

Primula jul. 'Schneekissen'

Primula juliana 'Wanda'

 

Primula juliana

 

@vielskerhaven