Kamelia

Kameliaer er specielle ved deres blomstringstid i den mørke og ellers så golde tid fra oktober til ind i maj, og ved deres meget stilfulde og store blomster. Camelia-slægten dyrkes i tusindvis af sorter, i drivhus eller i udestuer, eller endda i haven hvis man holder sig til de mest hårdføre.

Kameliaer er surbundsplanter, som ikke bryder sig om kalk. Men det er næsten endnu vigtigere, at man kun giver den halvt så meget gødning som andre planter. Når de står i krukker, så brug Home & Garden flydende gødning, og gød dem kun fra marts til midt på sommeren. Ikke under vinterblomstringen heller. De kan absolut bedst lide regnvand – eft. Postevand hvis kalken har fået lov at bundfælde et døgns tid, og lad den aldrig tørre helt ud, endsige drukne i underskålen.

Om vinteren skal de stå ved allerhøjst 15 grader og holde lidt til den tørre side skønt de blomstrer øredøvende. Tag dem evt. ind i stuen når blomstringen først er i gang, men undgå at der bliver et meget pludseligt skift fra kulde til varme. Næsten samtlige Kameliaer klare sig uden skader, hvis temperaturen aldrig kommer under 10 graders frost, mange klarer minus 16 grader og i en frostfri udestue fungere de alle perfekt.

De fleste kamelia i handlen blomstrer fra marts.

Ved udendørs plantning bør man i de første vintre beskytte rødderne og nederste af stammen med et lag på 10 – 20 cm af juletræets grene, eller med kompost der ikke virker våd. 

Plant helst om foråret i Home & Garden Rhododendron sphagnum med lidt jord iblandet og rimeligt dræn, og vælg helst kameliaer som har passere de trekvart meter i højden. En rigtig god ide er at skygge mod morgensolen sidst på vinteren.

Kameliaer i krukker omplantes hver andet-tredje år lige efter blomstring i en kalkfattig luksus blanding f.eks. af én del grov Sphagnum eller Home & Garden Rhododendron Sphagnum, en god del godt omsat bladmuld fra bøg, eg eller fyr samt en del havejord, som gerne må være noget leret. Tilsæt 20% lecaærter fra at holde blandingen porøs og luftig så længe som muligt.

@vielskerhaven