Kartofler til alle

Den grøntsag, som er mest dyrket i haven, er kartofler. Traditionel kartoffeldyrkning, hvor knolde lægges i snorlige rækker direkte i jorden er stadig en metode, som mange anvender, men der er kommet nyere og måske sjovere metoder til at få nye kartofler på egen matrikel.

Simpel opskrift på dyrkning af kartofler i køkkenhaven

 

Forspiring:
Fra marts måned forspires kartoffelknolde i et lyst rum, og vil, med en temperatur på ca. 10 – 150C efter ca. tre uger, have fine spirer. Drys et lag fugtig sphagnum i en flad kasse og læg knoldene side om side. Fugten er med til at holde knoldene saftspændte. Alternativt kan en tom æggebakke også snildt bruges.

Opvarmning af jorden:
Vejrmæssigt er årene sjældent ens, og foråret, som vi længes efter, lader ofte vente på sig. Det gælder især jordens temperatur, som efter frosne uger har svært ved at få kulden rystet af sig. Du kan med fordel dække jorden, hvor kartoflerne skal lægges, med et lag klar plast ca. to uger før, du vil lægge knoldene. Plasten er med til at holde på varmen og fremme indstrålingen fra forårssolen. Er det stadig koldt, når du har lagt knoldene, kan plasten lægges på stykket igen. HUSK at fjerne plasten, så snart de første grønne kartoffeltoppe bryder jordskorpen.

Lægning:
De tidligste kartoffelsorter kan komme i jorden allerede fra slutningen af marts måned, mens de middeltidlige og sene sorter først behøver at blive lagt i løbet af april måned. Træk en snor og læg knoldene i 10 cm dybde med de flotte spirer opad. Afstanden mellem hver knold skal være 30 cm. Naborækken skal være ca. 50 cm væk.

Hypning:
Når kartofler bliver eksponeret for lys, bliver de grønne. Grønne kartofler smager dårligt, og man formoder at de indeholder stoffer, der er meget usunde for vores helbred. Læg derfor altid knoldene i en god dybde og hyp efter med løs jord.

Opgravning:
Knolden vi lagde først på foråret har dannet en grøn top og samtidig formeret sig i jorden med et væld af små rodstængler (navlesnore), hvorpå der sidder en ny kartoffel. Jo længere de får lov at vokse, jo større bliver de. Hvornår er de så klar til høst? En tommelfingerregel siger, at knoldene er ”færdige”, når den grønne plante blomstrer. Det kan vi ikke altid vente på, så du kan teste ved at grave en plante op og vurdere, om det er tid til høst, eller om du bare vil spise kartoflerne, mens de er meget små.


INFO                
Den oprindelige kartoffelknold ser ofte helt intakt ud, men det kan ikke anbefales at spise den

VIDSTE UD AT

Kartoffelsygdomme kan undgås ved at sørge for et godt sædskifte? Der skal gå minimum fire år, før du kan dyrke kartofler på samme jordstykke.

Læs også om kartoffeldyrkning i spande og hvilke kartoffelsorter, der passer netop til dig.

@vielskerhaven