Gør haven klar til ferien

En beskeden indsats i haven før ferien kan spare dig for meget arbejde efter ferien.

Netop som haverne er allerkønnest, og du har bedst tid til at nyde den, drager tusindvis af danskere på ferie og overlader haven til sig selv. Ved hjemkomsten overraskes man så: Har det regnet, er haven måske groet til, har der været sol og 30 grader, er den svedet af. I begge tilfælde kan det være lidt af en opgave med at få haven på fode igen.

Med mindre man gør, hvad der kan gøres for at ruste haven til at være alene hjemme i enten det ene eller det andet vejr. Det er ikke store projekter, der skal sættes i gang, men der er lidt at gøre i hele haven, og selv i en mindre have kan det tage lidt tid. Så man skal ikke vente med at begynde, til kufferten er pakket.

 

 

Her et par gode råd:

Lug bedene i både køkken- og prydhave grundigt for al ukrudt, så de uønskede planter ikke stjæler vand fra de ønskede, hvad enten det er sommerblomster, stauder eller grøntsager.

Løsne jorden, fordi regnvand, der måtte komme i ferien,  lettere trænger ned i en løs jord, mens den løber af på en sammenpresset overflade. En løs overflade holder bedre på fugten i jorden end en plan overflade.

Det er altid en god idé at holde jorden dækket med planter. Det gør det sværere for ukrudtet at finde plads, og det hindrer, at solen gennembager og udtørrer jorden. Men man skal ikke styrte ud og plante lige før ferien. Med deres lille rod vil planterne være uegnede til at være alene hjemme. Bedre er det at gøre noget ved det efter ferien med henblik på de kommende år. 

Husk at alt, der er plantet i år, skal passes med vand hele første vækstsæson – og hold også øje med det, der blev plantet i efteråret. Ved at plante i et stort hul - mindst dobbelt og gerne tre gange så bredt som potten, planten står i, eller rodklumpen, og mindst dobbelt så dybt som potten - og ved at plante i en god muldjord, giver man planten de bedste muligheder for at udvikle en god, stor rod. Og dermed er planten bedre rustet til at være alene hjemme. Husk det næste gang, De planter. Der er en mening med, at det skal være så besværligt.

@vielskerhaven