Få mere liv i græsplænen

 

Hvis du ønsker en mere klimavenlig græsplæne med langt græs, er det en god ide først lige at overveje, hvad plænen bliver brugt til for at planlægge hvor det er mest hensigtsmæssigt at lade græsset gro.

De stedet i haven, hvor man går eller spiller bold er det mest praktisk at fortsætte med at klippe græsset kort. Kortklippet græs har nemlig en langt større slidstyrke end højt græs. Andre steder i haven, hvor der ikke er så meget færdsel kan man med fordel lade græsset blive længere. 

Kortklippet græs

I de fleste kortklippede græsplæner findes allerede mælkebøtter, bellis, hvidkløver, ærenpris og andre blomster findes i mange græsplæner. Ved at udsætte klipningen med nogle dage, giver det planterne  mulighed for at blomstre til glæde for en lang række insekter, der nyder godt af blomsternes nektar og pollen. Selv i en kortklippet plæne kan du øge havens biodiversitet.

 

Lang græs

De steder, hvor der ikke er færdsel kan græsset gro højt. Du kan opnår en god og naturlig virkning ved at  klippe snoede gange rundt i haven mens resten af græsset vokser sig højt. I gangene holdes græsset kort og klippes som du plejer. Det høje græs klippe 1 til 2 gange om året. Det giver en god kontrast og en større biodiversitet, men dog mest græs.

Flere ønsker, at det høje græs skal blive til en blomstereng, men det lettere sagt end gjort. Man kan forsøge at fjerne alt det afklippede græs for at udpine jorden for næring. Men vær dog opmærksom på, at denne metode virker bedst på sandede næringsfattige jorde. Hvis du har lerjord, kan der gå op til 20-25 år før der er fjernet så meget næring, at det kraftigt voksende græs bliver afløst af blomster og urter.

 

Slidstærk plæne

Hvis du har børn eller hund eller bare ønsker en god og slidstærk græsplæne, så bliv ved med at klippe den kort og vælg i stedet, at etablere flere blomsterbede eller plant blomstrende buske og træer i haven til glæde for både familien og insekterne derude.  

Skrevet af Bente Mortensen, Hortonom og Master of environmental management

 

 

 

 

Læs mere om

Giv biodiversiteten en hånd
Giv biodiversiteten en hånd
Biodiversiteten er truet fordi dyrenes og insekternes naturlige levesteder og dermed... Se mere

@vielskerhaven