Sådan laver du en pilehytte

Her er en forårsopgave som alle kan være med til – store som små. Pilehytten laves af lange og korte pilestiklinger, der vil slå rod og begynde at vokse i dette forår. Hytten bliver grøn og hyggelig at være i.

 

Begynd med at mærke op, hvor hytten skal stå. Hytten skal have en radius på ca. 100 cm. Marker med en pind, hvor midten er og afsæt hyttens form med en pind, der er bundet fast til en snor på ca. 100 cm’s længde.
Se tegningen.


Bestem, hvor åbningen skal være, den skal være ca. 80 cm bred. Marker stedet. Løsn nu jorden i 40 cm’s dybde med en fræser eller en kultivator. Nu planter I de lange pileskud i den løsnede jord. De skal stikkes mindst 30 cm i jorden med 20-22 cm’s afstand. Begynd ved åbningen.

Når alle de lange skud er i jorden, kan I forme hytten til en igloform. Det gør I ved at binde de lange pilegrene sammen i den ønskede højde.

Gå ind i hytten og bind grenene sammen to og to overfor hinanden. Brug strips, gerne sorte, de bliver hurtigt skjult, når pilen springer ud med blade.

 

Ved åbningen stikkes en lang pilegren i jorden på hver side. De bøjes i en bue ind mod hinanden i den ønskede indgangsdørs højde, snoes sammen og fæstnes med en strip.

Tag nu de kortere pilestiklinger og klip ca. 25 cm af i bunden af dem. De skal bruges senere. Brug de afkortede pilestiklinger til at lave et flot fletværks langs pilehyttens nederste del.

Skuddene stikkes i jorden ved hver anden af hytteskelettets grene og i en vinkel på 45 grader, så de står skråt. De korte skud stikkes i ved først at gå højre om hytten og bagefter gå venstre om, så der opstår et kryds. Dér hvor skuddene krydser de lange pilegrene, bindes de til med strips. Se tegning.De 25 cm lange pileskud, som blev klippet af tidligere, stikkes til sidst i jorden ved foden af selve hytteskelettet. Der skal kun stikke 1 cm op over jorden

 

Pasning og pleje
Vand godt efter ”byggeriet”, især de første par uger. Dernæst kan hytten klare sig selv, med mindre jordbunden er meget tør og sandet. Får vi en tør sommer, er det en god ide at vande flere gange hen over sommeren.

Flet de nye sideskud, der dukker op i løbet af sommeren, ind og ud i det originale tremmeværk for at få tættere vægge.

Det anbefales, at lade hytten vokse og gro uden for hård beskæring det første år. Derefter kan den klippes 1-2 gange om sommeren og 1 gang om vinteren, alt efter hvor trimmet hytten ønskes.

 

@vielskerhaven