Stedsegrøn hæk dækker hele året

Det er ikke en naturlov, at hækken omkring haven skal stå nøgen og brun hele vinteren. Du kan få mere kulør på vinterbilledet, hvis du bruger stedsegrønne planter til hækken.

 

Det er planter som taks, thuja, cypres eller laurbærkirsebær, der har grønne nåle eller blade hele året rundt. Derfor dækker de for indkig og giver læ – også om vinteren. Altså behøver du ikke at vente på at hækken springer ud, for at haven føles indrammet og privat.

At de stedsegrønne hække samtidig gør havebilledet mere grønt i vintertiden, er bare endnu et plus.

 

Hække af vintergrønne planter skal plantes som de mere almindelige bøgehække: jorden skal være løsnet i dybden og være af en ordentlig muldet kvalitet. Er den ikke det, må noget af det dårlige jord køres væk og erstattet med en mørk muld og gerne med lidt kompost blandet i de øverste jordlag.

 

 

Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus findes i flere sorter, der egner sig til hæk. Ønsker du en storbladet type, kan det f.eks. være sorten ’Etna’ – den kan bruges både til en klippet hæk eller til en uklippet.

Den bliver i det sidste tilfælde temmelig bred, men du kan altid klippe nogle sidegrene af inde i busken, så den kan holdes indenfor ca. 1,50 meter i bredden.

 

Husk derfor at gøre plads til den endelig bredde af hækken, når du planter langs fortovet. Det vil sige, at planterækken skal være mindst 70 cm fra fortovskanten.

Skal hækken være klippet, kan den holdes på ca. 1 meters bredde – altså skal den plantes 50 cm inde på egen grund. Brug 2-3 planter pr. løbende meter.

 

Thuja, her er det sorten ’Smaragd’, har
bløde nåle, er nem at klippe og holder sig smukt grøn hele året.

Taks, her Taxus media ’Hillii’, der er særlig velegnet til hække, fordi den gror smalt og opret. Nem at klippe og forme.

 

Thuja, cypres og taks er nåletræer, der kan holdes som en meget smal og smuk hæk, både i lav højde, men også op til flere meter i højden. Det bestemmer du og din hækkesaks. De plantes med 3-5 planter pr. løbende meter alt efter, hvor store de udplantede planter er. Jo større planter, jo færre skal der plantes pr. meter.

Husk om foråret at gøde alle nyplantede hække, vand i tørre perioder og hold jorden fri for ukrudt under planterne. Det har stor betydning for, hvor godt hækplanterne gror og hvor hurtigt du får en tæt og lukket hæk.

@vielskerhaven