Farverig rosenhave med søde naboer

Lav en farverig rosenhave med forskellige sorter af virkelig sunde og holdbare roser.

De forskellige farver giver haven liv og glæde.  Alle de valgte roser blomstrer i flere omgange (remonterer) fra tidlig sommer til langt hen på efteråret.

Planter du roserne i efteråret, får du virkelig valuta for pengene. Roserne går straks i gang med at danne et stort rodnet, der skal forsynes hele planten med vand og næring til foråret. Det betyder, at roserne er mere robuste og kræver mindre vanding, når de skal begynde at pynte hjemme hos dig.

Plant roserne med okulationsstedet 8-10 cm under jordoverfladen (det er den svage fortykning dér, hvor grenene udspringer fra roden).

Rosenhaven er afgrænset af en klippet hæk, mens roserne er plantet i bede omkranset af 30 x 30 cm fliser. Med grønne hække i rosenhaven eller bag rosenbedet bliver farverne i den farverige have mere harmoniske, da den grønne baggrund giver øjet ro. Brug buksbom, taks, liguster eller bøg og klip hækken i netop den højde og form du ønsker.  

I jorden omkring roserne er plantet stauder. Helt inde under roserne holdes jorden fri for planter, da roser gerne vil have sol på jorden ved rødderne.
Rosenhaven eller rosenbedet bliver først fuldendt, når der er andre blomster, der blomstrer samtidigt og passer til roserne. Enten fordi de matcher som tone-i-tone eller fordi de giver roserne modspil med en kontrastfarve.


Sunde og stærke roser og stauder til selskab

 

Focus
Storblomstret rose, hvor blomsterne sidder i store klaser og der er mange af dem!
Middelkraftig duft.
Bliver ca. 80 cm høj.

 

Gracious Queen
Storblomstret og gul på den fede måde. Smukt løv. Virkelig god til holdbare buketter.  
Kraftig duft.
50-80 cm høj.

 

Jasmina
Ny generation af klatrerose, der har en bedre blomstring og er sundere end de gamle klatre-roser. Blomstrer hele sommeren.
Kraftig vækst, bliver 2-3 meter høj. 
Til mur og stativ.

 

Storkenæb ’Rozanne’
Geranium. Længeblomstrende storkenæb med en fantastisk blå farve i blomsterne, i blomst fra juli-oktober.
Hver plante bliver ca. 80 cm høj og bred.

 

Almindelig blåkant
Nepeta. Støvet blåt et altid godt! Farven, der matcher og alligevel giver modspil. Blåkant blomstrer hele sommeren, fra begyndelsen af juni til september, hvis du klipper den ned i juli.
Bliver 60-70 cm høj.

 

Citrontimian
Thymus. Meget lav staude, der samtidig også er en krydderurt. Lilla blomster med duft i juni-juli. Klippes efter blomstringen, så den forbliver tæt.
Bliver 5-10 cm høj. 

@vielskerhaven