Gode råd til rhododendron

På dette efterårsbillede illustreres tydeligt variationen i Rhododendron løvtyperne. Det er lige så betagende som når planterne blomstrer - og så har der ikke været noget oprydningsarbejde som i et staudebed - eller bedet står “nøgent” som et rosenbed.

Blomsterne:

Rhododendronsorterne blomstrer på forskellige tidspunkter, lige fra april og til juli, og blomstringstiden kan endda udvides med næsten en måned i begge ender. De senest blomstrende er løvfældende Azalea. Heraf en del med DUFT, f.eks. R. prunifolium som har lys koralrøde blomster og en fantastisk duft i juli. Om efteråret prydes de løvfældende med de smukkeste orange, røde, eller gule løvfarver. Også blandt de stedsegrønne er der sorter med duft som f.eks. R. ’Duke of York’ med rosa blomster i juni eller R. ’Onkel Dines’ med sartrosa blomster i maj. Nogle Rhododendron blomstrer endda 2 gange. ’Herbstfreude’ har sart rosahvide blomster omkring 1. Juni og igen medio september. ’Weinlese’ blomstrer med rosarøde blomster i efteråret og lidt om foråret ligesom den mørkerøde ’September Red’.

 

Løvet:

Bland de forskellige løvtyper i bedet. R. Williamsianum har rundlige ret små mørke blanke blade og blomstrer i løbet af april, herefter kommer nyvæksten som er blank poleret bronzefarvet. R. yakushimanum har større blade, som har et tykt uldagtigt lag på bagsiden. Tilvæksten er lys beige, og giver næsten indtryk af en ny blomstring. Der er sorter med helt slanke friskgrønne blade som R. ’Graziella’, som står smukt ved siden af R. ’Tibet’ med halvstore ovale mørke blade. Sorten ’Winterpurpur’ har ret store mørkegrønne blade, som om vinteren skifter til rødbronze. Den småløvede R. ’Maruschka’ er helt blank og lysende bronzebrun hele vinteren.

Besøg din planteskole et par gange i sæsonen, dels for at se blomster og farver, men ikke mindst for at se de mange forskellige løvtyper. Når de blandes, store og små, lysegrønne og mørkegrønne, runde, spidse, ovale og lange med dværgsorterne og de stedsegrønne små japanske Azalea, kan du sammensætte et bed, som giver lige så store oplevelser i vinterhalvåret som i foråret. Ind imellem plantes en løvfældende Azalea, som med sine kraftige efterårsfarver sætter ekstra fokus på det i øvrigt stedsegrønne bed.

R. ‘Wombat’ er en fremragende bunddækkeplante. Lige som ‘Panda’ bliver den ca. 20 cm høj. Den vil som billedet viser, også gerne krybe ned langs stensætninger. Enkelte skud som  “løber i vejret” kan klippes af når som helst. 

 

Tekst og foto: Niels Skjøldberg, www.rhodospecialisten.dk og blog: at have en have

@vielskerhaven