Sikkerhed for vækst

For Home & Garden er det vigtigt, at vores kunder får den optimale glæde af alle planter købt i vores butikker. 
Planterne i vore forretninger er valgt ud fra strenge faglige krav til kvalitet, samt at vi passer planterne optimalt, således at de er i topform, når du køber dem med hjem til din egen have. 
For at du kan få varig glæde af dine nye planter er det vigtigt, at du giver dem den bedste start og den rigtige pasning efter plantning. 

’Sikkerhed for vækst’ er en række enkle planteråd som sikrer dig en plantning med succes.

 

Når planter kommer hjem
Det er afgørende for et godt resultat, at du behandler dine planter korrekt inden du planter dem. Det er især vigtigt, at de ikke tørrer ud, hvilket kan være ødelæggende for den fortsatte vækst.
 
Planter med rodklump eller i potte skal sættes i skygge straks du er hjemme, hvorefter du vander dem. Potten fjernes først når planten skal plantes. Et eventuelt lærred omkring rodklumpen bør ikke fjernes ved plantningen og klumpen bør ikke udsættes for stød eller kraftige påvirkninger, som kan ødelægge den.
 
Barrodsplanter er planter med nøgne rødder. Disse opbevares altid i en tillukket plasticpose for at undgå udtørring af rødderne. Placer posen så køligt og skyggefuldt som muligt inden plantning.
Husk, at ikke alle planter bryder sig om de samme vækstforhold. Nogle tåler f.eks. blæst, mens andre er bedre til skygge eller fuld sol. Sæt altid planterne under de vækstforhold der er angiver på den medfølgende etiket. Spørg altid på planteskolen inden du vælger planter.
Gode fysiske forhold omkring planterne er en betingelse for god vækst. Alle planter trives nemlig godt på grund af forholdene, - ikke på trods af dem. 
  
Udplantningen
Før du planter skal du altid grave et passende stort plantehul, hvor der er god plads til rødderne. Husk at løsne jorden i bunden af plantehullet og brug altid en god planteskolejord ved plantningen. Den giver planter de bedste betingelser på deres nye voksested. Dels holder den på fugtigheden og rødderne har mulighed for at udvikle sig optimalt i den lette struktur.
 
Du skal ligeledes sikre dig, at du sætter planterne  i den rette dybde og rødderne må ikke vende opad. De fleste planter skal plantes med rodhalsen i samme højde som de oprindelig gjorde på planteskolen, men nogle planter, f.eks. roser skal plantes således, at podestedet dækkes af 5-10 cm jord. Efter tilfyldning af plantehullet trædes jorden let til omkring planten og der vandes grundigt.
Ved forårs- og sommerplantning bør der vandes grundigt og hyppigt .
Husk også, at påsatte etiketter kan stramme efterhånden, som grenene bliver tykkere og de bør derfor fjernes og opbevares et sikkert sted.
 
Endelig bør du ikke tilføre gødning til de nyplantede planter, før de er groet godt fast i jorden. Ellers risikerer du at svide de nydannede, ofte spinkle, planterødder. 

Udsatte voksesteder
Planter ved sommerhuset bør altid udplantes med rigeligt Home & Garden Plantestarter og vandes jævnligt og grundigt. Især når du forlader huset skal du være særlig grundig med vandingen. Måske skal de klare sig selv i 1-2 uger før du igen kan sørge for en passende pleje og disse uger kan være kritiske i tørre perioder.
 
Det samme gør sig gældende for krukke- og potteplanter. Disse skal også vandes rigeligt, især i tørre perioder.


Sommerplanter
Disse er ofte ét-årige og urteagtige planter, der går til grunde når frosten kommer, men til sommerplanterne henregnes også visse flerårige planter, der anvendes til sommerbrug, men som heller ikke tåler frost.
Når du opbevarer sommerplanter inden udplantning, bør du sætte dem køligt i skygge samt sørge for, at de aldrig udtørrer i deres potter.
Ved udplantning af disse planter bør du bruge rigeligt Home & Garden sommerblomstjord, idet denne jord, holder godt på fugtigheden og indeholder den mængde næring, som planterne behøver i starten.
Sommerplanter skal sommeren igennem vedligeholdes med rigeligt vand og passende gødning og bør aldrig udsættes for udtørring.
 
Husk ved udplantning i krukker, at alle udendørs krukker skal have hul i bunden. Alligevel bør du altid sørge for et effektivt dræn i bunden af dine krukker, altankasser og ampler, hvilket du bedst etablerer ved hjælp af Leca, småsten eller potteskår.

 

Overvintring af planter
  • Stammede roser og almindelig roser skal vinterbeskyttes med gran og Home & Garden rosenjord. Det er vigtigt, at vinterbeskyttelsen af roserne er på en måde, så de kan ånde.
  • Rhododendron bør vandes grundigt i det sene efterår, får at sikre, at de ikke tørre ud i løbet af vinteren.
  • Frostfølsomme planter som f.eks. træagtig Fuchsia og andre sarte stauder vinterdækkes med gran eller andet materiale.
  • Krukker med haveplanter opbevares vinteren igennem på en lys og beskyttet plads. Planterne må ikke tørre ud og skal vandes med jævne mellemrum vinteren igennem. Den bedste måde at overvintre flerårige haveplanter i krukker, er at grave krukken ned på en beskyttet plads i haven. Man skal dog stadig være opmærksom på at planten ikke tørrer ud.
  • Stammede sommerplanter overvintres på et lyst og frostfrit sted, med en temperatur omkring 3-5o C.

 
Er du i tvivl, spørg altid gartneren på planteskolen.
  
Vi ønsker dig held og lykke med dine nye planter, en voksende glæde.
 
 

 

@vielskerhaven