Beskæring med 10 gode råd

Tidligere sagde man, at det var bedst at beskære havens træer og buske i de sidste vinter- og de første forårsmåneder, men er det nu også sandt?
 

Det har i mange år været kutyme, at træer og buske skulle beskæres, når de var i hvile - altså i vintermånederne. Men den opfattelse er ikke helt korrekt. I dag har vi nemlig erkendt, at dette råd nok snarere havde at gøre med anlægsgartnernes beskæftigelse året rundt, end reel bekymring for havens træer og buske.

 

Hos Home & Garden bekymrer vi os om dine planter, og derfor har vi lavet denne lille guide, så du får de bedste forudsætninger for at kunne beskære dine planter på bedste vis. 

 

10 gode råd om beskæring:

 

 1. Husk at det ikke er nødvendigt at beskære dine træer eller buske, blot fordi naboen går i gang.
 2. Kend formålet med beskæringen. Enhver beskæring bør have et fornuftigt formål.
 3. Læg snittet korrekt. For at få et godt resultat, bør man vide nøjagtigt, hvor snittet skal være.  
 4. Tag dig god tid. Enhver beskæring bør gennemføres med omhu, så man ikke handler overilet.
 5. Du kan hele året fjerne grene, der f.eks. er blevet for store eller på anden måde er i vejen. Vi anbefaler dog, at større beskæringsopgaver, som f.eks. udtyndinger, sker inden planterne får blade.
 6. De såkaldte 'blødere' bør beskæres i sensommeren og i efteråret, mens de stadig har blade. 'Blødere' er en betegnelse for en gruppe af planter, som har meget tidlig saftstigning, og hvor safttabet kan være så voldsomt, at planten mister energi. Blandt disse er f.eks.
  • Alle frugtarter med sten i frugten (blomme, kirsebær, fersken og nektarin). 
  • Japanske kirsebærtræer. 
  • Ahorn (også de japanske), birk, valnød og vin.
 7. Et frugttræ kan ikke beskæres, så det giver mere frugt, men griber du det rigtigt an, kan du få større og saftigere frugter. Se her hvordan.
 8. 'Skær til bunds', når du beskærer dine prydbuske.
 9. Beskær på det rigtige tidspunkt, så du undgår at komme til at skære de knopper af, der skulle blomstre i år. Som hovedregel gælder, at træer og buske, der blomstrer før midsommer, beskæres efter blomstringen, mens de, der blomstrer senere, beskæres i det tidlige forår.
 10. Lad være at smøre noget på snitfladerne for at hjælpe træet med helingen. Al erfaring viser, at det skader mere, end det gavner.

 

Du er altid velkommen til at kontakte en af vores medarbejdere, hvis du har yderligere spørgsmål eller er i tvivl.

@vielskerhaven