Beskæring af prydbuske

Undgå 'varmemester-beskæring'

Ønsker du en flot og blomsterrig prydbusk, bør du undgå den såkaldte 'varmemester-beskæring', hvor prydbusken klippes i toppen.

Denne metode fornyer nemlig ikke busken fra bunden, men giver en stor ny vækst af vanris i toppen, samtidig med at man bliver nødt til at klippe en masse blomster af for at holde den runde form.
 

 

Ydermere er 'varmemester-beskæringen' meget arbejdskrævende, både på grund af klippearbejdet og på grund af, at der åbnes op i buskens nederste del, hvor jorden så skal luges (se billedet til højre).

 

 

Udtynd fra bunden
Prydbuske med mange grene forneden kan holdes unge og blomsterrige ved at tynde ud i de ældste og tykkeste grene. Du kan udtynde ved at klippe op til en tredjedel af grenene af 10–15 cm. over jorden.

Vi anbefaler, at udtyndingen foretages med et par års mellemrum og i vinterperioden, når busken ikke har blade. Det giver dig bedre mulighed for at se, hvor du klipper.


Sensommerblomstrende buske

Mange af de buske, der blomstrer sent på sommeren, er følsomme over for en hård vinter. Det betyder, at de starter væksten og blomstringen i foråret og slutter med at blomstre sidst på sommeren. 

Blandt disse er f.eks. sommerfuglebuske, fuchsia og perikon, som du kan klippe helt ned, når risikoen for nattefrost er ovre.

 

Vinter- og forårsblomstrende buske
De buske, der blomster i det tidlige forår, bør man vente med at beskære, til de er afblomstret. Det gælder f.eks. kejserbusk, kirsebærkornel, forsythia og blodribes.

Fritvoksende hække

En række buske kaldes 'fritvoksende hække', og beskæres ligesom prydbuske. 
 

 

Er hækken ikke helt ensartet i tykkelse og tæthed, kan du regulere væksten på følgende måde:

  1. Klip nogle af grenene af 15 cm. over jorden, hvis du ønsker flere grene på din busk. Således får den 2-3 nye grene, og den vil blive tættere og kraftigere næste år.
  2. Fjern en tredjedel af grenene ved jordoverfladen, hvis du ønsker en mindre kraftig busk til næste år. Beskæringen hæmmer nemlig nye skud i at udvikle sig.


 

@vielskerhaven