Dejlige duftpæoner

Sådan får du et blomstrende brus af silkepæoner

 

Drømmer du om at farve dine bede med et brus af blomster? Så er silkepæonen en duftende skønhed og en af havens nemmeste stauder. Hør her hvordan du kan få glæde af de prægtige pæoner i mange år fremover.

Silkepæonen, Paeonia lactiflora, er staudernes ukronede dronning. Smuk, elegant og på alle måder en klasse for sig.

 

 • Uanset om du er til den enkle, minimalistiske stil, den frodige, engelske cottagehave eller har din helt egen stil, så passer pæonen med sin eksklusive elegance ind i alle haver.
 • Det er en sund, nem og hårdfør staude, der stort set ingen pasning kræver. År efter år kommer den igen og vokser sig blot større og smukkere med tiden.
 • Selv i gamle, tilgroede haver blandt græs og skvalderkål klarer den konkurrencen og blomstrer ufortrødent. Derfor er silkepæonen også eminent i din sommerhushave og i din afslappede have, hvor bedene sjældent luges.

 

Berusende blomstring og langstrakt glæde

Pæonernes blomstring er flot, men flygtig og varer kun nogle uger i juni. Til gengæld får du fantastiske farveoplevelser fra tidligt forår til sent efterår med staudens smukke vækst.

 

 • Allerede i april kan du glæde dig til at se de karakteristiske røde skud titte frem og farve havens bede blandt alt det spirende grønne.
 • I løbet af maj stiger spændingen i takt med at pæonens karismatiske, kuglerunde knopper udvikler sig og kulminerer i et brus af blomster i juni.
 • Når efteråret kommer kan du atter nyde pæonernes løv lyse op, når bladene takker af med festfyrværkeri af flammende høstfarver i gule, orange og røde nuancer.

 

Hvilke sorter skal du vælge?

Silkepæoner fås i dag i hundredvis af forædlede sorter og det kan derfor være svært at vælge blandt de enkle, halvfyldte og fyldte blomster i hvide, gule, pink og røde nuancer. Her får du nogle af vores favoritter til sommer:

 

Duftpæon Paeonia lac. Madame Calot

Duftpæon Paeonia lac. Duchesse

Duftpæon Paeonia lac. Big Ben

 

 • Er du til creme og hvid? Så er den fyldte, flødefarvede, senere hvide ’Duchesse de Nemours’ et elegant bud. Den er tilmed tidlig i blomst, fuld af sød duft og flot både i den minimalistiske have og disede grå-blå bede.
 • Er du til sarte, feminine farver og romantisk rosa? Så er den dobbelte, fyldte og duftende ’Sarah Bernard’ et ægte ikon og en gammel fransk hybrid. Her blandt de skønne, sartrosa blomster finder du også den dejlige, dobbelte ’Monsieur Jules Elle’ og den unikke ’Madame Calot’ med et lækkert, laksefarvet fyld under de lyserøde kronblade.
 • Har du hang til stærkere farver? Så prøv den pink ’Amabilis’, den stærkere pink ’Big Ben’ eller den purpurrøde ’Karl Rosenfield’. Tre flotte bekendtskaber, hvis du er til fyldte blomster, liflig duft og ønsker knald på kuløren omkring din terrasse og bede.

 

Duftpæon Paeonia lac. Amabilis

Duftpæon Paeonia lac. Monisieur Jules Elie

Duftpæon Paeonia lac. Karl Rosenfield

 

Flotte i selskab med græsser og spirformede stauder

Uanset hvilken sort du vælger, så står silkepæoner flot til alt fra buske til stauder og lette græsser. Prøv dem bla. sammen med:

 

 • Spirformede stauder, som slanke fingerbøl, langbladet ærenpris og småblomstrede salvie.
 • Enkle græsser som smalbladet eller finstrået elefantgræs.
 • Bladplanter, som lammeøre og hosta.
 • Småblomstrende stauder, som lodden løvefod, katteurt og stjerneskærm.

 

 Plantetips til dine silkepæoner

 

 • Plant gerne dine pæoner i grupper af tre for at skabe store og rolige flader. Er du til mere spræl, kan du skabe din egen unikke buket af pæoner ved at plante en lyserød, en pink og en purpurrød sammen i en gruppe og oplev hvordan blomsterne vil blande sig til en farverig buket.
 • Placer pæonerne så du kan nyde deres betagende blomster og duft ved havens siddepladser, omkring terrassen og gerne så du kan nyde dem fra dit køkkenvindue og spiseplads.
 • Silkepæoner er enkle at plante. Giv dem blot en plads i fuld sol og veldrænet jord og plant dem i samme højde som de står i potten.
 • Fjern blot de afblomstrede blomster og visne stængler og giv rødderne ro. Så får du støt flere af de flotte blomster i årene der kommer.

 

Husk at plukke en buket til dine vaser - hvis du nænner at tage af dem. Eller køb et par ekstra planter, så du både kan nyde dem ude og inde. Med tre eller fem blomster i en vase får du huset fuld af duft og betagende blik

@vielskerhaven