Kæmpeverbena

Sig navnet kæmpeverbena – eller Verbana bonariensis – og tusindvis af haveejere landet over vil få julelys i øjnene.

 

En populær plante
Den er blevet populær af mange grunde. Den er høj og statelig, op til 150 centimeter, med små lilla blomster i små skærme. Og trods højden holder den sig oprejst hele sommeren. Havemanden Claus Dalby, anerkendt for sine fint afstemte blomsterbede i engelsk cottage-garden stil, skriver i sin bog Min krukkehave om den blandt andet, at »stænglerne virker, som om de var lavet af fjederstål.«


Flot i krukker

Den er fin i krukker, også forholdsvis flade krukker, hvor den også i løbet af sommeren udvikler sig til en kraftig plante, som man ikke uden videre overser. Og stadig en plante, man bestemt ikke ser alle steder. Og så har den en evne til at holde sig frisk sommeren igennem. Der kommer nye blomster indtil hen i oktober.

Den kan fint stå alene, i en krukke eller udplantet snart sagt, hvor som helst. I et blomstrende bed bør den nok have en plads nær planter, der matcher den i blomsterfarven. Med sin åbne vækst og de små blomster passer den fint i de naturinspirerede staudeplantninger, der er blevet populære de senere år – inspireret af den hollandske landskabsarkitekt Piet Oudolf.


En sommerblomst, du selv kan så

Herhjemme er den ikke hårdfør, og derfor skal den findes blandt sommerblomsterne i havecentret, ikke blandt stauderne. Man kan tage frø af den om efteråret og opbevare disse tørt, indtil de skal sås i begyndelsen af januar. Men frøene skal have kulde, før de kan spire. Derfor skal de enten en tur i fryseren, inden man sår, eller man skal sætte bakkerne, de er sået i, udenfor på en beskyttet plads i nogle uger, inden man tager den igen, så væksten kan komme i gang.

 

@vielskerhaven