Æble snaps

Min rigtig gode vinterbadeveninde Charlotte har lavet nedenstående efterårssnaps, som er rigtig god at nyde i de mørke aftener. Æblerne giver en rigtig god sødme til de øvrige julekrydderier, som giver snapsen en svag lakridssmag.

Nu er denne opskrift lavet på æblet Coxorange, men den kan helt sikker også laves på andre æblesorter. Kun fantasien sætter grænser. Den frække version er at lave en version, hvor æblerne er skiftet ud med æbleblomsterne fra den samme æblesort. Det er meget sjovt at smage, hvor stor forskel der er på kryddersnapsen om der bruges æbleblomster eller rigtige æbler.  
 
Opskrift
1 flaske vodka (70 cl og min 37 %)
Et stort glas med skruelåg, som kan indeholde 1 l.
 
3 coxorange æbler
2 kanelstænger
7 kryddernelliker
4 stjerneanis
 
Skær æblerne ud i både
Fjern blomst og stilk
Herefter hælder du æbler og krydderier i glasset og tilsætter din vodka.
Lad det trække i 2 uger, filtrer herefter, og hæld på flasker.
Lad den færdige kryddersnaps hvile i 2 uger, før den nydes.
 
Farven bliver gylden, og den har en behagelig smag af æblerne og krydderierne.
Det er efterår på flaske, og den kan nydes både til silden og ostebordet..
 
 
Sæson og indsamlingssteder
Hvis der bruges æbler i opskriften, så skal de plukkes i efteråret.
Hvis du vil bruge æbleblomster i opskriften, så skal de plukkes i foråret, men husk at lade nogle af æbleblomsterne være tilbage, så der også kommer æbler. 
 
Plantehistorie
Æblet indeholder mange gode vitaminer, og bliver stadigvæk brugt som et godt husråd mod dårlig mave.
Kanel er vel julens vigtigste krydderi, men ingen ved, hvorfor det er blevet sådan. I Danmark bruger vi stort set kun dette krydderi i julemåneden, mens andre lande bruger krydderiet hele året. Der findes 250 forskellige sorter af kanel. Kanel er i folkemedicinen brugt til at hjælpe blodtrykket, blodsukkeret, kolesteroltallet samt være bakteriehæmmende.
Kryddernelliker indeholder både kalk, magnesium, C-vitaminer, kalium, K-vitaminer og kostfibre. Er blevet brugt til at helbrede svamp, infektioner, virke smertestillende og let bedøvende mod bl.a. tandpine.
Stjerneanis har været brugt til at helbrede kolik, oppustethed, dårlig ånde og ildebefindende. Det blev i oldtidens Ægypten brugt i både madlavningen og til at balsamere med.
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup

@vielskerhaven