Asparges hører absolut til forårets mest delikate grøntsager. Høster du dem selv ude i haven, er de så friske som de kan blive, når de lander på middagsbordet.
For at få sunde og stærke planter, der kan tåle at man høster af dem hvert forår i de næste mindst ti år, må man ikke skære aspargesskud i den første vækstsæson. Her skal de bare have lov til at gro, få gødning og vand for at udvikle så solide og stærke rødder som muligt.
Det er røddernes evne til at skyde mange nye skud fra april - maj og frem til Sankthans, der er afgørende for hvor stor høsten bliver.
De eftertragtede aspargesskud høstes efterhånden, som de bliver store nok og inden skuddet folder sig ud med blade. Det går ofte temmelig stærkt, så man hver dag kan høste skud, der dagen i forvejen blot var få cm over jordoverfladen.
Når det bliver midsommer, stopper man med at skære aspargesskud. Det gælder herefter om at give planterne mulighed for at vokse op og leve et almindeligt planteliv, uden hele tiden at blive forhindret i at danne en ordentlig top.
Læg gerne tang eller ålegræs omkring planterne, når høsten stopper. Det lukker for ukrudt og omdannes langsomt til kompost og næring. Har du ikke den slags specialiteter, er helt ordinær kompost lige så godt.
Når du skal anlægge et aspargesbed skal jorden være løsnet godt i dybden. Rødderne er virkelig nogle underlige størrelser, der nærmest ligner blæksprutter. Lav en bred rende i jorden, 30-40 cm dyb og bred. I midten af renden bygger du en lille forhøjning op. Her lægges asparges-blæksprutte-rødderne ud på, så rødderne ”løber” nedad den lille forhøjning. Afstand mellem planterne er 50-60 cm.
Jorden skubbes henover rødderne i et ca. 10 cm tykt lag og presses lidt sammen med bagsiden af en rive. Giv rigeligt vand bagefter. Efter en uges tid lægges det sidste jord henover. Nu skal planterne bare vokse sig store og kraftige i denne sæson – så kan du høste nogle skud til næste år. Og endnu flere i de kommende år.
Med andre ord: det kan kun gå for langsomt at anlægge et aspargesbed!