Bedst at plante roser nu

Er der plads til flere – lyst er der jo nok – er det nu, man skal slå til og plante roser. Netop nu er udbudet stort i havecentrene af både barrodede og potteroser. Og planter man roserne nu, kan de nå at få fat inden det bliver rigtigt koldt, så de er klar til start – og sandsynligvis – en ny storslået sæson, når foråret melder sig næste år.

 

Sol og lidt vind
Hvad plads angår, skal roserne helst plantes et sted, hvor de får masser af sol og helst også lidt frisk luft, lidt vind. Blomstringen bliver bedst, når roserne får sol, og en lille smule vind, der kan gå gennem buskene, er med til at tørre dem hurtigt efter dug og regn, og dermed nedsættes risikoen for svampesygdomme.

Roser skal helst passes med vand sommeren igennem, så de kan bevare en god, jævn vækst hele sæsonen. Så klarer de sig bedst og uden – eller ganske ubetydelige – sygdomstegn. For at spare på vandet – og ikke mindst arbejdet med vandingen – har mange de senere år blandt sphagnum i jorden til roserne. Nogle har endog plantet dem i ren sphagnum, fordi sphagnum som bekendt holder på vandet. Men det er ikke nogen heldig fremgangsmåde. Sphagnum er sur jord, altså jord med en lav pH-værdi, og roser vil helst stå i neutral jord med en pH-værdi omkring 7. Og roser vil ikke stå og soppe i en sphagnum, der altid er våd.

 

Pas på med sphagnum

Nogle henviser til, at de har købt roser, som var pakket ind i sphagnum omkring roden, eller har købt roser i potter med sphagnum i potten. Hvad det første angår, er der tale om tør sphagnum, som alene skal hindre, at rosens rødder tørrer ud – det er ikke meningen, at planten skal gro i det. Og sphagnum i potterne er tilført kalk for at neutralisere surheden.

 

For at korrigere for sphagnummens lave pH-værdi kan man af og til høre anbefalinger af at blande ler-granulat i sphagnummen. Bedre, nemmere og billigere er imidlertid at droppe sphagnummen, spare leret, og plante roserne i en god havejord, gerne blandet med Home & Garden Rosenjord. En sådan jord kan ikke holde på så megen vand som sphagnum, så det kan blive nødvendigt at vande et par gange i løbet af sommeren. 

Men havejorden har den fordel, at rosernes rødder kan leve og arbejde i den – det kan de ikke i sphagnum.
Podede roser skal plantes så dybt, at podestedet – fortykkelsen hvor top og rod mødes – står ti centimeter under jordoverfladen efter plantning. Husk at træde til omkring planterne ved plantningen, så de står fast, og husk at vande efter plantningen, så jorden falder til omkring rødderne, også selv om jorden er fugtig efter regn.

 

Planter man roser på denne årstid er det sjældent nødvendigt at skære dem tilbage efter plantningen. De er skåret til, da de blev taget op i marken, pakket og sendt til planteskolen.
Og så er det ellers bare at vente – og glæde sig.

Se her hvilke sorter af roser der findes til din have.

 

 

@vielskerhaven