Dild snaps

I det nordiske køkken bruges dild på mange forskellige måder. I Danmark er dild ikke det, der bruges mest af i madlavningen. Jeg oplever, at det mest bliver brugt som pynt på maden, hvor den flotte grønne farve lyser op på fx den røgede laks.
I Sverige kan en svensker få helt ”julelys” i sine øjne, når han til midsommer taler om nye kartofler med sild og dild. Det er nok derfor, at dild i svenske butikker kan købes afskåret og i store mængder.
Dild er en snaps, som kan nydes hele året, men den er rigtig god til påske, hvor dens farve er med til at vise forårets kommen.    
 
Opskrift
1 flaske vodka (70 cl. og min 37 %)
Et stort glas med skruelåg, som kan indeholde 1 l
 
Tag 2 toppe af dild a ca. 10 cm og hæld det i dit glas sammen med vodkaen.
Lad det trække i 24 timer, og smag på det.
Er smagen tilpas, så filtrerer du og hælder den på flaske.
Det er ikke en snaps, som vinder i smagen ved at gemme den, så lav kun det, du skal bruger her og nu.
 
Farven er lysegylden og smagen frisk forårsagtig. Den passer godt til sild og andre fiskeretter. Den nydes med stort behag til de svenske krebsegilder.  
 
Sæson og indsamlingssteder
Planten er en etårig skærmplante, der stammer fra Indien og Persien. Den er vigtig at have i sit urtebed. Til denne opskrift kan du bruge den friske plante, men det er også muligt at benytte tørret dild. Personligt synes jeg den bedste smag er fra frisk dild.
 
Plantehistorie
Planten er en etårig skærmplante, der stammer fra Indien og Persien. Den indeholder olie.
Den drikkes af ammende kvinder, for at styrke mælkeproduktionen, og giver spædbarnet en god søvn. Dild er et meget gammelt middel mod hikke. Man skulle blot drikke te af frø eller blade eller indsnuse for at stoppe sin hikke. Den er også blevet brugt mod kramper og ørepine.
For at være beskyttet mod djævlen, skal man altid have en pose dildfrø på sig. Når man har lagt dildfrø i babyens seng, så er barnet beskyttet mod ondskab. Når man hænger dild over døren, så kan ingen sygdomme ramme en, og man får ikke besøg af uønskede personer. Når man har badet i vand med dildfrø, så er man bagefter helt uimodståelig.
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup 
 

@vielskerhaven