Dyrk frugt selvom pladsen er trang

Hvis du har slået tanken om at dyrke frugt og bær ud af hovedet, fordi du kun har en lille gårdhave eller en altan, så tænk lige tanken en ekstra gang. Der er nemlig både frugt og bærsorter, der lige netop ikke fylder ret meget, men alligevel kan give dig en pæn høst, også selv om de dyrkes i krukker.

 

De senere år har planteforædlere og gartnere med lys og lygte søgt efter sorter af både frugttræer og bærbuske, der vokser langsomt og ikke bliver ret store, netop for at give folk uden en stor have muligheden for at høste lækre hjemmedyrkede frugter og bær. Og eftersøgning har, om man så må sige, båret frugt.

 

Det betyder, at du nu selv kan bestemme, hvor store de frugttræer, du vælger, når du er på planteshopping, skal blive på den lange bane. For eksempel er den æblesort, du bedst kan lide, altid podet på en grundstamme. Og det er grundstammen, der bestemmer, hvor kraftigt træet vokser. Derfor bliver et frugttræ på en svagt voksende grundstamme aldrig ret stort.

 

En anden mulighed er at vælge et espalieret frugttræ, der vokser i et plan og derfor kan passes ind de fleste steder. Du kan også få søjleæbletræer, der simpelthen udvikler sig til en opret søjle, fyldt med lækre æbler. Søjleæbletræer er helt oplagte at dyrke i krukker.

 

Også i udvalget af bærbuske er det nu muligt at få for eksempel hindbær- og brombærsorter, der er udviklet specielt til dyrkning i krukker. De vokser som velformede tætte buske, og de giver masser af bær. En oplagt ide, hvis det kniber med pladsen, eller du vil indrette terrassen ekstra smagfuldt.

@vielskerhaven