Farver i krukkerne

Et par farverige krukker gør underværker på strategiske steder i haven. Men nattefrosten lurer stadig.


Når man nogle timer har arbejdet med alt det grå og halvkedelige i haven – den visne græsplæne, de visne stauder, den bare jord i urtehaven – kommer lysten til at se farver. Det er jo dog dem, en stor del af havelivet går ud på.

Da der stadig er risiko for nattefrost, er der imidlertid grænser for, hvad man kan kaste sig ud i uden at risikere, at det hele en morgen er spildt. Et par krukker ved hoveddøren, terrassen og andre strategiske steder skal der dog være plads til – og på denne årstid kan lidt gøre underværker. Skulle frosten vende tilbage i faretruende grad, kan krukker sættes i ly under udhænget – det beskytter mod det første par frostgrader, bliver det værre må krukkerne ind for natten og ud i lyset igen om dagen.

De første krukker kan tilplantes med nogle af de drevne løgvækster – krokus, scilla og muscari, mini-påskeliljer, almindelige påskeliljer og tulipanerne, som nu findes på snart sagt ethvert gadehjørne. Det kan betale sig at se sig om hos flere forhandlere, for her er et område, hvor sortimentet ikke er ens overalt, så det er muligt at finde lidt forskelligt og lidt anderledes. Måske skal man finde lyng det ene sted og stedmoderblomster, der matcher, et andet sted. Eller tulipaner i samme farve, men med forskellig form på blomsten.
 

Lyngen kræver sur jord for at trives, men skal den bare holde, så længe den blomstrer, og derefter kasseres, kan den nok klare sig i en almindelige krukkejord. Skal den leve videre i surbundsbedet, bør man nok kæle lidt for den i krukketiden med den rigtige jord.

Løgvæksterne skal have en ikke for fugtig jord – men igen: Hvis de bare skal klare sig, så længe de blomstrer, kan de klare sig i næsten hvad som helst. Men skal de ud i haven efter blomstring for at leve videre og blomstre de kommende år, kan det ikke nytte, at de er begyndt at rådne, fordi de stod for vådt i krukken. Bedst er en god krukkemuld, eventuelt tilsat lidt ekstra sand, men den våde, billige sorte spagnum er farlig med stor risiko for at løgene rådner.

Kombinationer
Løgvæksterne kan kombineres med for eksempel forårsblomstrende lyng, stedmoderblomster, bellis eller primula, også her er der et stort udvalg i mange farver. Gule påskeliljer, mini- eller store, underplantet med gule stedmoderblomster – eller blå – er en yndet kombination, men prøv også at finde for eksempel drevne tulipaner og stedmoderblomster, der matcher.
En lille stedsegrøn – en buksbom, en ene eller en lille gran – vil sætte karakter på en krukke med forårsblomster – og disse planter kan fint bruges igen og igen, når planterne i krukkerne fornys.

Man kan naturligvis også plante de drevne løgvækster ud i havens bede, hvis man ikke fik sat løg – nok – i efteråret, eller disse ikke er kommet på banen hurtigt nok. Man skal imidlertid være opmærksom på, at det ikke er givet, at de drevne sorter er hårdføre. Det er ikke sikkert, de kommer igen år efter år som de (fleste) havesorter, der sættes om efteråret, gør det.

Og så er det i øvrigt på høje tid at få krukkerne med de overvintrende flerårige planter som buksbom eller andre, mindre stedsegrønne, ud af vintergemmerne. Stil dem i en spand med vand og lad dem trække i 20 minutter – og lad dem så se lyset.

@vielskerhaven