Gran snaps

Gran med vanilje og lakrids
Jeg forbinder altid gran med jul, og jeg havde indtil for nogle år siden den opfattelse, at kryddersnaps lavet på gran ikke smagte godt. Det har jeg måtte ændre, og i dag kan jeg rigtig godt lide denne smag, når den selvfølgelig er lavet på den rigtige måde. Jeg har bl.a. lavet et forsøg med gransnapse, hvor jeg på det samme tidspunkt hver måned i et helt år lavede en kryddersnaps på gran fra det samme træ, og lod det trække i det samme antal tage. Det er meget spændende at opleve disse smagsforskelle hen over året og ikke mindst forskellen i farven.
Som noget nyt er jeg også begyndt at lave mad, hvor gran på en eller anden måde indgår.
Her skal vi prøve en gransnaps med ekstra smag.   
 
Opskrift
1 flaske vodka (70 cl. og min 37 %)
Et stort glas med skruelåg, som kan indeholde 1 l
 
2 -3 nye skud af gran (længde 10 cm)
1 vaniljestang
En teske med lakridspulver
 
Hæld det hele i dit glas og tilsæt vodka.
Ryst glasset et par gange under trækningen for at få lakridspulveret rystet ud i vodkaen.
Lad det trække 1 – 2 uger.
Smag efter en uge, og afgør om du vil have en kraftigere smag
Efter trækningen filtrerer du, og hælder den færdige kryddersnaps på flaske eller karaffel
Lad det hvile 2 uger før den nydes.
 
Farven vil være lysebrun, og vil med tiden blive lidt mørkere.
Kan med fordel nydes til lidt kraftig mad.
 
Sæson og indsamlingssteder
Rødgran er meget almindelig i hele landet, dog undtaget storebæltsområdet og Lolland Falster. Du kan kende den på: at det er et stort træ med kegleformet krone, og max 32 m højt. Barken på unge træer er rødbrun og skrællet, på ældre træer gråbrun og skorpet med små skæl. Nåle 1- 2 cm., stive, spidse, firsidige med ens grønne sider. Kogle 10 – 15 cm., hængende, knop mørkebrun, kegleformet..
 
Plantehistorie
Gran: I naturmedicinen anvendes primært de unge skud, der kommer i maj måned. De indeholder terpentin, harpiks, æterisk olie og C vitamin. Skuddene er blevet brugt til helbredelse af nervøse hjertelidelser, løsne slim ved hoste og luftvejssygdomme. Grannåleolie er brugt til inhalation ved katar i luftvejene, betændelse i bronchierne og svælget samt ved astma og kighoste.
Vanilje Det har vist sig, at myg slet ikke kan tåle duften af vanilje. Et gammelt husråd er at blande lidt vaniljepulver og vand i en sprayflaske og sprøjte lidt på huden. Hvis du dufter til det hvide vaniljepulver eller den søde essens inden en middag, så snyder du din hjerne, da den tror, du har spist lidt, inden du sætter dig til bordet. Du skulle så spise mindre, og dermed holde din vægt nede. Vanilje er bl.a. blevet brugt til at dulme irriteret hud.
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup

@vielskerhaven