Haven er god for helbred og humøret

Din have er det bedste og billigste motionscenter, du kan finde. Her kan du få trænet alle dine muskelgrupper på god og afvekslende vis og samtidig få et boost til dit humør.

Havearbejde hører til den sundeste form for motion, du kan få, fordi det byder på så mange forskellige bevægelser, belastning og stræk. Det kan ikke efterlignes i en maskine. Det er der ligefrem lavet videnskabelige undersøgelser, der viser.

Samtidig er der den store fordel ved havearbejde, at det foregå i frisk luft og sollys, så du får renset ud i lungerne og får et ekstra tilskud af D-vitamin, der dannes naturligt i kroppen, når den rammes af solens stråler. D-vitamin har mange vigtige funktioner i kroppen.

 

Lækker krop og lækker have

Når du går i haven for at få motion, er det vigtigt at du går til arbejdet med omtanke og varierer opgaverne, så du ikke bogstaveligt talt graver dig en pukkel til. Husk også at gå ned i knæ i stedet for at bøje ryggen, både når du luger, og når du løfter.

Ensidigt gentaget arbejde er hverken godt på arbejdspladsen eller i haven. Men heldigvis skal der jo både slås græs, hakkes ukrudt, rives og fingerluges i hugsiddende stilling. Du kan med andre ord få trænet både mave, baller, ryg, ben og arme, mens haven samtidig bliver endnu mere lækker.

Efter endt og veludført havearbejde er det en god ide at strække ordentligt ud, ganske som du gør det efter al anden træning.

 

Sorte negle løfter humøret

Havearbejde er ikke alene godt for kroppen men også for humøret og for sjælen. Tænk på de mange terapihaver der er skudt op i takt med, at flere og flere får alvorlige stressproblemer.

Nærkontakt med haven, med planterne og naturen virker afstressende og beroligende. Også det er der lavet utallige undersøgelser, der viser.

Forskere på det engelske universitet i Bristol har ligefrem fundet ud af, at nærkontakt til jord gør haveejere gladere end gennemsnittet. Årsagen er, at en uskadelig jordbakterie, der findes naturligt i havejorden, kan aktivere processer i kroppen, der danner stoffet serotonin. Mangel på serotonin er kendt som en udløsende faktor for depressioner.

 

Rendyrket haveterapi

Der er med andre ord mange gode grunde til at ordinere sig selv en god dosis havearbejde for at få trimmet både krop og sjæl.

Brug haven som et fristed, hvor du for en gangs skyld kan gå off-line. Sluk for telefonen og glem din mail, mens du tillader dig selv at lade tankerne vandre. Det er i virkeligheden rendyrket haveterapi at luge ukrudt for eksempel. Mens du kun har øje for den næste tot, der skal luges, har du masser af tid til at drømme havedrømme og mange andre dejlige dagdrømme. Det er godt for kreativiteten, og det giver et stort boost til både humør og velvære.

 

@vielskerhaven