Havens fugle

Lær fuglene at kende

 

Blåmejse

Lille mejse med blå fjer på kalot, vinger og hale. Blåmejsen er nemt genkendelig med sin gule underside. Den måler ca. 11,5 cm og har et vingefang på ca. 20 cm. Yngler og får et kuld på 6 - 12 æg hvert år.

 

 

Gråspurv

Gråspurven er én af Danmarks mest talrige fugle. Hannen har grå isse, brunt øjenbrynsbånd og sort hageplet. Næbbet er gult om vinteren og sort om sommeren. Hunnen er mere ensartet gråbrun. 14,5 cm lang og har et vingefang på ca. 25 cm. Får 2 – 3 kuld med 3 – 6 unger hvert år.

 

Musvit

Den største af vores mejser og samtidig en af de mest almindelige fugle i haven. Har sort hoved med hvide kinder og gult bryst med en bred sort længdestribe. Den måler 14 cm og har et 25 cm bredt vingefang. Får 1 – 2 kuld unger med 5 – 11 æg i hver.

 

 

Skovspurv

Markant sort plet på hvid kind adskiller skovspurven fra gråspurvehannen, men de to fugle kan godt minde meget om hinanden. Bliver 14 cm lang og hare et vingefang på 20 cm. Den får 2 – 3 kuld unger med 4 – 6 æg hver gang.

 

Rødhals

Vi benævner ofte rødhals ”rødkælk”, og det er én af de mest genkendelige fugle i haven. Det rustrøde bryst lyser flot op på den hvidgrå bug, mens resten af fjerene er gråbrune. Den er 14 cm lang og vingefanget måler godt 20 cm. Får 2 kuld med 4 – 6 æg hvert år.

 

 

Stær

Stæren er tæt på os mennesker og er let at kende med dens sortblå blanke fjerdragt. Gult næb om sommeren og sort om vinteren. Stæren er 21 cm lang og vingefanget er stort og måler mere end 40 cm. Får 1 – 2 kuld unger om året med 4 æg hver gang. Yngler gerne i redekasser.

 

Solsort

Danmarks mest talrige ynglefugl. Sort han med gult næb og mørkebrun hun. Solsorte trives bedst i villakvarterer og parker, og du finder den sjældent i skoven. Den er 25 cm lang og har et 40 cm stort vingefang. Får 2 – 3 kuld unger om året med 3 – 5 æg i hver. 

 

Læs også om fuglekasser i haven.

@vielskerhaven