Julesnaps

Denne kryddersnaps er lavet på nogle af de krydderier, som vi forbinder med julen.
Det er bl.a. de krydderier, der bliver brugt til brunkager, pebernødder og gløgg.
Det er kraftige krydderier, og allerede efter et par timer smager snapsen af jul.
Jeg synes dog, at den skal have lov til at stå lidt længere for at blive rigtig god.
 
Opskrift
En flaske vodka på 70 cl. og min 37 %
Et stort glas med skruelåg – min 1 liter
 
1 stk. kanel
8 stk. kardemomme
15 stk. nelliker
12 stk. sorte peberkorn
1 tynd skive ingefær
6 stk. allehåndebær
½ flækket vaniljestang
½ muskatnød
1 dl. rosiner
1 dl. mandler
½ dl. hakket appelsinskræl  
 
Det hele blandes i dit glas og vodka tilsættes.
Sæt låget på og lad det trække i 3 uger.
Du må gerne ryste glasset er par gange om ugen i trækkeperioden
Efter 3 uger filtrerer du snapsen via en si.
For nogle vil smagen være for kraftig, men så kan der fortyndes med ren vodka.
Jeg nyder den ufortyndet.
Der kan laves et træk nr. 2 på krydderierne.
Du skal blot hælde en flaske vodka på disse, og så lade det trække et år.
 
Plantehistorie
Kanel er vel julens vigtigste krydderi, men ingen ved, hvorfor det er blevet sådan. I Danmark bruger vi stort set kun dette krydderi i julemåneden, mens andre lande bruger krydderiet hele året. Der findes 250 forskellige sorter af kanel. Kanel er i folkemedicinen brugt til at hjælpe blodtrykket, blodsukkeret, kolesterol samt være bakteriehæmmende.
Peberkorn er kongen af krydderierne, og er dermed det mest anvendte krydderi. Overtroen siger, at hvis du bærer peberkorn på dig, så bliver du fri for misundelse. Hvis man blander salt og peber, og strør det i sit hus, så vil man kunne holde ondskaben fra døren.
Ingefær er en af de vigtigste planter i folkemedicinen. For kinesere var roden fyldt med forskellige former for overtro. Ingefær er blevet anbefalet mod mavebesvær og til at beskytte gravide kvinder.
Ingefær er nævnt i Koranen, som en af de glædelige ting de troende kunne se frem til i Paradis. Andre sjove historier er, at man ville få et godt sexliv, hvis man tyggede friske stykker af ingefær. Hvis man plantede ingefær i sit hus, så ville man få penge på lommen. For at undgå høje bølger ved sejlads, så skulle man tygge på roden af ingefær.
Appelsin er fyldt med C-vitaminer, men er også brugt i folkemedicinen til at helbrede forkølelse, skørbug og stress. Citrusolie er desuden brugt som insektmiddel mod myg og møl. Olien anvendes også til hudbehandling samt til at lindre smerte efter insektbid.
Kardemomme har været indført til Europa gennem mere end 2000 år, og er efter safran og vanilje det dyreste krydderi. Det har været brugt mod dårlige ånde ved at tygge frøene, og har også været brugt mod oppustethed, dårlig fordøjelse og hovedpine.
Allehånde er et af de eneste velkendte krydderier, som stammer fra Amerika. Allehånde skulle forhindre åreforkalkning, mindske mave og tarmgas og glemsomhed.
Vanilje: Det har vist sig, at myg slet ikke kan tåle duften af vanilje. Et gammelt husråd er at blande lidt vaniljepulver og vand i en sprayflaske og sprøjte lidt på huden. Hvis du dufter til det hvide vaniljepulver eller den søde essens inden en middag, så snyder du din hjerne, da den tror du har spist lidt, inden du sætter dig til bordet. Du skulle så spise mindre, og dermed holde din vægt nede. Er bl.a. brugt til at dulme irriteret hud.
Muskat var i middelalderen et eftertragtet krydderi. Det er tidligere blevet anvendt som et rusmiddel i forskellige former for ritualer, som skulle sikre troskab fra ægtefællen. Det anbefales at have en muskatnød i lommen for at undgå benbrud og hæmorider.
 
Denne snapseartikel er lavet af Niels Stærup

@vielskerhaven