Kartoflerne ned i mørket

Vil du have dine egne friskopgravede kartofler? Du kan du få en tidlig høst ved at vælge tidlige sorter, og lægge kartoflerne til spiring i marts.
I april lægges de forspirede kartofler ud i jorden under plast, som holder på varmen. På den måde bliver de klar til opgravning i slutningen af maj eller begyndelsen af juni.  

Du får kartoflerne til at spire og få et forspring ved at lægge dem én for én i en flad kasse. Gerne på et lag af fugtig sphagnum i bunden. Kassen stilles i et lys rum med en temperatur på 14-18 grader. Det tager 3-4 uger at  få korte, faste spirer frem.
 
I mens opvarmes det kommende kartoffelbed i køkkenhaven ved at lægge klar plast hen over det. Hold det fast med en række sten eller lægter lagt hele vejen rundt. Den klare plast virker som et drivhus og får jordtemperaturen til at stige. Når jorden er blevet mindst 8 grader, kan du lægge de spirede kartofler i jorden. 
 

1. Kartofler med faste, grønne spirer og nye, hvide rødder kommer dog hurtigt fra start. Rødderne er allerede klar til at vokse videre ud i verden og når de har godt fat, skyder toppen hurtigt op ad.
2. Løsn jorden med en kultivator og riv jorden plan bagefter, så det er let at skrabe den op i en lille vold langs med den kommende kartoffelrække. Det giver en rende, der skal være 5-6 cm dyb. Læg kartoflerne med 30 cm’s afstand. 

 

 
 
3. Næste række lægges 60 cm fra den første
og dannes, når jorden skrabes hen over den første række kartofler, så der bliver en lille kam af jord over dem. Denne jordkam suger ekstra varme til sig og kartoflerne får de bedste forhold.
4. Træk klar plast henover kartoflerne efter lægningen. Plasten skal fjernes, når bladene bryder frem over jordoverfladen.
Erstat plasten med fiberdug, hvor regn og lys går igennem. Fiberdug sikrer en højere temperatur, mindre vind og bedre forhold for de små kartoffelplanter


Giv gødning til kartoflerne, når de bliver hyppet første gang og sørg for vanding i juni og juli, hvis vi får det tørt.

@vielskerhaven