Klar parat start - plant ud

Fik du ikke sået alle dine kommende afgrøder selv, gik noget til, fordi det fik for lidt vand, eller nåede du ikke at komme i gang i tide, så fortvivl ikke. Udvalget er blevet meget stort, så du kan både plante icebergsalat, porrer, persille og kål i mange afskygninger.

 

Sådan gør du

  • Jordklumpen skal være fugtig. midt imellem våd og tør
  • Løsn plastkassen fra hele klumpen og knæk klumpen over i håndtérbare dele
  • Nu kan du forsigtigt dele jordklumpen, så de enkelte planter skilles fra hinanden
  • Sørg for, at så meget jord, som muligt følger med den spæde udplantningsplante
  • Grav et lille plantehul og tryk forsigtigt jord omkring planten
  • Når rækken er priklet, skal du vande (forsigtigt) med så meget vand, at du kan fornemme, at der er fugtigt ned i bunden af plantehullerne

 

Afstand mellem planterne og rækkerne

Jo kraftigere planterne bliver, jo mere plads kræver de, når de skal ud på deres blivende voksested. En opretvoksende majsplante kan godt stå tæt, men plantes icebergsalat for tæt, vil hovederne ikke få plads til at udfolde sig. Du kender det måske fra gulerodsrækken, som slet ikke fungerer, hvis der er for lidt afstand mellem frøplanterne?


Gem derfor frøposerne eller etiketten fra udplantningsbakken, hvor du kan læse hvilken afstand, som anbefales, når planterne placeres i køkkenhaven. Etiketten på den færdigproducerede udplantningsbakke oplyser også om afstanden.

 

Ingen regel uden undtagelser

I højbede har vi erfaringer for, at grøntsager godt kan stå meget tæt ved hinanden. Det skyldes først og fremmest, at jorden, som planterne vokser i, er mere porøs og varm, men selvfølgelig også, at vi har begrænset mængde plads. Desuden har vi ikke samme behov for at kunne færdes imellem rækkerne og anvende haveredskaber, som vi har i en traditionel køkkenhave. Prøv dig frem, men plant med mindre afstand imellem rækkerne, når du dyrker i højbede.


Læs også om planlægning og forberedelser, før du går i gang og få gode råd til pasning og pleje.

@vielskerhaven