Mælkebøtte snaps

af forfatter Niels Stærup

Mange haveejere forbander denne gule plante i deres græsplæne. Det er vel bl.a. også derfor, at den har fået navnet Fandens mælkebøtte, da den kan være meget svær at udrydde uden brug af gift. Egentlig er det en meget pæn blomst, som dog hurtigt kan gøre en flot grøn græsplæne til et flot gult tæppe.
Netop denne ukrudtsplante er oppe i tiden, og benyttes i det Nordiske køkken til salater m.m., men den kan med fordel også hældes på flaske og nydes.
Egentlig en spændende måde at ”fjerne” det gule tæppe i ens græsplæne uden brug af gift. Det kræver nok bare, at der ikke er for mange mælkebøtter i ens græsplæne og man selvfølgelig kan lide snapsen. Så start med at lave en flaske.    
 
Opskrift
En flaske vodka (billigste mærke – min. 37 %)
Et glas med et tætsiddende låg (må ej være brugt til sild)
Kronblade af 60 blomsterhoveder 
 
Pil de gule kronblade af blomsterne og kom dem i dit glas.
Der må ikke være noget af det grønne med, da det indeholder bitterstoffer
Hæld herefter din vodka over og sæt låg på.
Lad blandingen trække i 1 uge et sted med meget lys.
Si herefter blomsterne fra og hæld din kryddersnaps på en karaffel.
Når trækningen er færdig, så lad din kryddersnaps hvile i 3 uger, før den nydes.
Snapsen kan med fordel nydes til ost, da den efter lagring får en let sødlig smag
  
Den lægelige historie
Planten har været en del af folkemedicinen i over 1000 år. Bladene er vandrivende, og netop denne egenskab gør at planten på flere europæiske sprog hedder noget med at tisse i sengen. På fransk hedder den fx ”pissenlit”
Planten virker fordøjelses- og kirtelstimulerende, fremmer stofskiftet og regulerer blodkredsløbet. Så er den urindrivende og er i folkemedicinen anvendt til helbredelse både ind- og udvortes.
Desuden er den brugt til at helbrede betændte øjne, uren ansigtshud, galde- og leverlidelser, forstoppelse, hæmorider, nyre- og galdelidelser, fordøjelsesvanskeligheder, uregelmæssig afføring, gigtsmerter, reumatiske lidelser og hovedpine.
Plantens rod er blevet brugt til fremstilling af kaffetilsætning.
Bladene har et stort indhold af C-vitaminer, og er brugt som et godt vitamintilskud om foråret.
Overtroen ved mælkebøtte er, at hvis man vasker sig i mælkesaften, så bliver man uimodståelig og kunne opnå lige, hvad man ønskede sig.
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk

 

@vielskerhaven