Orkidéer

Orkidéer udgør én af de største plantefamilier overhovedet, og omfatter mere end 18.500 arter i et hav af forskellige størrelser, former og farver. Det betyder, at der helt sikkert også er en orkidé, der passer til netop dine behov.

Vi har her lavet en lille guide til dig om generel pasning og pleje af orkidéer. Du kan endvidere finde flere konkrete og individuelle pasningsråd under de enkelte arter.

Grundet det store omfang af forskellige typer orkidéer, er det umuligt at nævne hver enkelt orkidéetype her. Vi har i stedet valgt at beskrive et bredt udvalg af de mest solgte orkidéer i Danmark.

Gode råd om pasning og pleje af orkidéer.

Gødning
Vi anbefaler, at du bruger en speciel orkidégødning, som modsat alm. blomstergødning indeholder næring specifikt til orkidéer. Dine orkidéer bør gødes ca. hver 14. dag fra marts til oktober måned. Vær opmærksom på, at der ikke kommer gødningsvand på bladene, da dette forårsager hvide pletter.

Vanding
Orkidéer bør vandes, inden de når at tørre ud. Om det er en gang hver 14. dag, en gang i ugen eller hver anden dag kan variere, afhængig af hvor du har dine orkidéer stående. En orkidé er tør, når dens blade begynder at skrumpe ind, og når blomsterne hænger eller ser slappe ud.

Det bedste råd, vi kan give dig, er at sætte din orkidé i en balje eller spand et par timer, og når du så efterfølgende tager den op, lade vandet rende af. Det bedste vand at anvende er regnvand, det det ikke indeholder så meget kalk. 

Husk at din orkidé aldrig må stå med vand i underskålen, da rødderne har brug for luft til at ånde.

Omplantning
Dine orkidéer bør plantes om hvert 2. til 3. år i en speciel orkidéjord, da denne har mere luft i sig end almindeligt blomsterjord.

Du kan købe både orkidéjord og speciel orkidégødning hos din lokale planteskole. 

Forskellige orkidétyper 
Du kan her læse mere om pasning og pleje af de enkelt orkidétyper. For at gøre det nemt for dig, har vi lavet en liste med links over nogle specifikke arter. På den måde kan du hurtigt finde frem til netop den orkidé, du er interesseret i.

 

Orkidé AERANGIS.
Orkidé CALANTHE.
Orkidé CAMBRIA.
Orkidé CATTLEYA.
Orkidé COELOGYNE.
Orkidé CYMBIDIUM.
Orkidé DENDROBIUM.
Orkidé LUDISIA.
Orkidé LYCASTE.
Orkidé MASDEVILLIA.
Orkidé MILTONIA.
Orkidé ODONTOGLOSSUM.
Orkidé ONCIDIUM.
Orkidé PAPHIOPEDILUM.
Orkidé PHALAENOPSIS.
Orkidé RODRETTIA.
Orkidé VANDA.
 Orkidé på Wikipedia

 Latinsk navn: Odontoglossum 

Dansk Navn: Tigerorkidé

Denne orkidétype præsenterer sig yderst smuk med sin fløjlsagtige blomst i kraftige og klare farver og med usædvanlige tegninger. 
 
Oprindelsessted: Colombia, Ecuador, Mexico, Guatemala og Costa Rica.
 
Temperaturforhold:
Odontoglossum trives bedst under kølige og tempererede forhold. Temperaturen bør ikke komme under 12 grader og ej heller over de 24 grader.

Lysforhold:
Orkidéen har det allerbedst i halvskygge. Orkidéen har altså brug for meget lys, men den bør ikke stå i direkte sol. Det mest ideelle er at anbringe din orkidé nær lyskilden, som f.eks. i et vindue, der peger mod øst eller vest. 
 
Pasning:
En orkidé kan være vanskelig at passe, da den året rundt har brug for et køligt klima.
Om sommeren har du mulighed for at sætte tigerorkidéen udendørs. Husk dog at finde et passende sted med halvskygge.

 Til top


Latinsk Navn: Oncidium 

Dansk Navn: Sommerfugleorkidé
 
Oncidium er kendetegnet ved dens strålende gule farve i blomsten. Blomsterne har ofte lidt brune og rødlige pletter.
 
Oprindelsessted:
Mexico, Vestindien til Bolivia, Paraguay og Sydbrasilien.
 
Temperaturforhold:
Denne specielle orkidé kan tåle temperaturer helt ned til 10 grader. Du har derfor mulighed for at placere den udendørs i sommerperioden.
 
Lysforhold:
Oncidium trives bedst i halvskygge. Den har brug for meget lys, men holder dog ikke af at stå i direkte sol. Et vindue, der peger mod øst eller vest, er derfor en god løsning.
 
Pasning:
Det er vigtigt, at du lader din oncidium tørre helt ud et par uger, når den er færdig med at blomstre. I denne lille hvilefase bør blomsten stå i en betydeligt lavere nattetemperatur end dagtemperatur, da den derved bedre kan sætte nye blomster. 

Det er en god idé, at du under blomstringen vander forsigtigt. Din orkidé bør f.eks. aldrig stå med vand i underskålen. Se vandingsbeskrivelse her.

 Til top


Latinsk Navn: Paphiopedilum

Dansk Navn:
Fruesko


Paphiopedilum kendetegnes ved dens skolignende læbe på blomstens nederste del. 

Denne orkidé kan inddeles i 3 grupper: 

  • Enkeltblomstrende som har en elegant stilk og bærer 1-2 blomster.
  • Flerblomstrende der har 3 eller flere blomster i toppen. Denne type vokser meget langsomt, og kræver forholdsvis meget pasning.
  • Forsættelsesblomstring åbner en blomst op, mens den er i færd med at udvikle en ny blomst.


Oprindelsessted:

Sydindien, Himalaya, Sydvestkina, Sydøstasien, New Guinea og Salomonøerne.

Temperaturforhold:

Orkidétyper der har få blomster og grønne blade bør holdes køligt-tempereret. Disse planter tåler en temperatur ned til ca. 8 grader.

Andre Paphiopedilum arter bør holdes i et tempereret til varmt klima, og bør stå i et rum, hvor temperaturen ikke kommer under de 16 grader. En gennemsnitlig forskel på 4°C mellem dag- og nattemperatur er det optimale for Paphiopedilum.
 
Lysforhold:
Paphiopedilum trives bedst i halvskygge. Denne orkidé har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Paphiopedilum vokser på kalkgrund i naturen. Derfor er det en god idé at blande lidt kalk i orkidéjorden. Husk også at denne blandning skal være jævnt fugtigt hele tiden.

Til top


Latinsk Navn: Aerangis
 
Denne fortryllende lille orkidéslægt vokser i naturen som epifytter på grene og i trækroner. En epifyt er en plante, der ikke gror i jorden, men på en anden levende plante, dog uden at tage næring fra denne. Aerangis har en samlet blomstertop med mange blomster. BLomsterne er som regel hvide.
 
Oprindelsessted:
Specielt tropisk regnskov i Afrika og Madagaskar er rig på Aerangis.
 
Temperaturforhold:
Som oprindelsesstedet også indikerer holder denne orkidéart af et tempereret til varmt klima. Temperaturen bør derfor ikke komme under de 12 grader - hverken om sommeren eller om vinteren. 
 
Lysforhold:
Aerangis trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Aerangis egner sig særlig godt til dyrkning på blokke. Det vigtigste for din plante er, at der altid er en høj luftfugtighed, og at den står i en lavere temperatur om natten en om dagen. På den måde fremmer du nemlig plantens dannelse og udvikling af nye blomster.

Til top


Latinsk navn: Calanthe
 
Slægten Calanthe er en stor slægt med mere end 150 arter. Denne type er fascinerede på grund af dens usædvanlige vækst, hvor kantede bladløse knolde (pseubulber) frembringer pragtfulde blomstertoppe. De fløjlsagtige blomster viser sig i store mængder og er oftest røde, hvide, gule eller rosafarvede.
 
Oprindelsessted:
Sydafrika, Kina, Sydjapan, Australien, Tahiti, Mellemamerika.

Temperaturforhold:
Denne orkidéart holder af et tempereret til varmt klima. Temperaturen bør derfor ikke komme under de 12 grader - hverken om sommeren eller om vinteren. 
 
Lysforhold:
Calanthe trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Jordblandingen til denne orkidétype bør være luftigt, lerholdigt, og næringsrigt. Du har mulighed for at tage de løvfældende arter ud af potten efter blomstring. Disse skal i så tilfælde stå i et tørt og tempereret klima (ca. 12-15 grader). Når hvileperioden er ovre, vil de nye skud komme frem, og du kan nu omplante orkidéen.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Cattleya
 
Denne orkidétype er kendetegnet ved dens usædvanlige store og farverige blomster. Enkelte blomster kan faktisk blive op til 30 cm. i diameter. Du kan oftest også kende dem på den iøjnefaldende læbe, der normalt adskiller sig i farven fra resten af blomsten.  

Oprindelsessted:
Mellem og Sydamerika, Caribien.
 
Temperaturforhold:
Cattleyaslægten holder af et tempereret til varmt klima. Temperaturen bør derfor ikke komme under de 12 grader - hverken om sommeren eller om vinteren. 
 
Lysforhold:
Cattleya trives bedst med meget lys og en stor luftfugtighed. Husk dog at den ikke bør stå i direkte sol.  
 
Pasning:
Du kan undgå forrådnelse af blomsterskeden eller knopperne ved ikke at fugte disse, når du vander.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Cymbidium
 
Dansk Navn:  Himalayaorkidé

Cymbidium er med sine voksagtige og meget holdbare blomster typisk kendt som afskæringsblomst, men den sælges også i potte. Den kendetegnes nemt ved de lange smalle blade og de runde kraftige knolde (pseubulber).
 
Oprindelsessted:
Asien og Australien.
 
Temperaturforhold:
Cymbidium holder af et køligt til tempereret klima. Temperaturen bør dog ikke komme under 12 grader - heller ikke om vinteren.
 
Lysforhold:
Cymbidium trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Mens din cymbidium blomstrer, bør den holdes jævn fugtig. Slægten vokser forholdsvist hurtigt, hvilket betyder, at den skal have meget hele året rundt. Det vigtigste for din plante er, at der altid er en høj luftfugtighed, og at den står i en lavere temperatur om natten en om dagen. På den måde fremmer du nemlig plantens dannelse og udvikling af nye blomster.
 
Tip:
Du kan sagtens sætte Cymbidium udenfor om sommeren, men den skal tages ind, inden frosten kommer.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Coelogyne
 
Dansk Navn:  Snedronningeorkidé
 
Coelogynearter varierer meget i vækst og blomsterform. Der findes både helt små og meget store arter. Nogle har lige oprette blomsterstande, mens andre har lange hængende blomsterklaser.
 
Oprindelsessted:
Sri Lanka, Sydøstasien, New Guinea og Stillehavsøerne.
 
Temperaturforhold:
Coelogyne holder af et køligt til tempereret klima. Temperaturen bør dog ikke komme under 12 grader - heller ikke om vinteren.
 
Lysforhold:
Coelogyne trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Coelogynearterne holdes jævnt fugtige i vækstfasen, men stående vand må undgås. Planterne må aldrig tørre fuldstændigt ud.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Dendrobium
 
Dendrobium er en typisk epifyt, dvs. en plante der lever på en anden levende plante, dog uden at tage næring fra denne. Blomsterformen og farven varierer meget fra art til art, mens alle Dendrobium er karakteriseret ved, at de har en sporlignende udvækst på læben. 
 
Oprindelsessted:
Sri Lanka, Indien, Sydkina, Sydjapan, Østaustralien, Nordøsttasmaien, New Guinea.
 
Temperaturforhold:
De Dendrobium, der taber deres blade før blomstringen, holder af et tempereret klima, mens de stedsegrønne arter bedst trives i et tempereret til varmt klima.
 
Lysforhold:
Dendrobium trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Dyrker du Dendrobium i potte, bør disse have en så lille potte som muligt. De fleste Dendrobiumarter egner sig også godt til dyrkning i blokke.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Lycaste
 
Lycaste er ligesom Dendrodium en epifyt, der vokser på andre levende planter, dog uden at tage næring fra disse. Det er en speciel plante, der i naturen bl.a. vokser mellem klippeblokke og i højder op til 1500 m. Lycaste er velegnet til både vinterhaven og vindueskarmen.
 
Oprindelsessted:
Mexico, Caribien, Peru og Brasilien.
 
Temperaturforhold:
Lycaste holder af et køligt til tempereret klima. Temperaturen bør dog ikke komme under 12 grader - heller ikke om vinteren.
 
Lysforhold:
Lycaste trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Det bedste råd, vi kan give dig, er, at anbringe planten i tempereret til varmt klima, når denne er i blomstring. Ligeledes er det en god idé at sørge for frisk luft dagligt.

Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


Latinsk Navn: Masdevallia
 
Masdevallia er en lille eksotisk plante med meget usædvanlige blomster, der ikke minder synderligt meget om andre orkidéers blomster. Karakteristisk for denne slægt er, at spidsen af dens kronblade ofte er trådformet.

Oprindelsessted:
Mexico, Peru og Brasilien.
 
Temperaturforhold:
Masdevillia holder af et køligt til tempereret klima. Temperaturen bør dog ikke komme under 8 grader - heller ikke om vinteren. Forskellen mellem dag- og nattemperatur bør ikke overskride de 6 grader.
 
Lysforhold:
Masdevallia trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Denne orkidétype er én af de få orkidéslægter, der - foruden en lav temperatur og en skyggefuld placering - har brug for høj luftfugtighed.

 Til top


Latinsk Navn: Miltonia
 
Dansk navn: Stedmoderorkidé
 
Miltonia ligner til forveksling stedmoderblomsten med sine vidt åbne blomster. De smukke blomster ses ofte i farverne gul, mørkerød, hvid eller rosa.
 
Oprindelsessted:
Man skelner mellem to oprindelsessteder:
Gruppe 1. Costa Rica til Colombia,
Gruppe 2. Brasilien til Paraguay.
 
Temperaturforhold:
Gruppe 1: Køligt til tempereret klima. Disse planter kaldes i dag også Miltoniopsis.
Gruppe 2: Tempereret til varmt klima. 
 
Lysforhold:
Miltonia trives bedst i halvskygge. Denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Det bedste, du kan gøre for din Miltonia, er at stille den et sted, hvor nattemperaturen er betydeligt lavere end dagtemperaturen. Derved undgår du, at planten får de såkaldte harmonikablade (for lidt vand) og for mange små skud.
 
Tip:
Miltonia kan hænges op under et løvtræ i sommermånederne.

Til top


Latinsk Navn: Phalaenopsis
 
Phalaenopsis er nok den mest kendte og mest elskede orkidé her i Danmark på grund af dens blomstringsvillighed og de elegant svungne blomstertoppe.

Phaelaenopsis findes i et hav af forskellige former, størrelser og farver. 
 
Oprindelsessted:
Sydkina, Filippinerne, Indonesien og Nordøstaustralien.
 
Temperaturforhold:
Phaelaenopsis trives bedst i et varmt rum, hvor temperaturen ikke kommuner under de 16 grader. Den optimale forskel på dag- og nattemperatur er ca. 4 grader. 
 
Lysforhold:
Phalaenopsis vil gerne have halvskygge. Netop denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning
Ønsker du at øge blomsterrigdommen på din orkidé, kan du skære skuddet af oven over det såkaldte sovende øje midt på stilken. Dette bør gøres, når den sidste blomst i toppen er afblomstret.

Til top


Latinsk Navn: Vanda
 
Vanda er kendetegnet ved de store runde blomster i meget strålende farver. Først og fremmest karakteriseres denne orkidétype på de eksotiske blålilla farver. Men farvepaletten strækker sig fra klare gule, røde og orange farvetoner til mere brogede blomster. 
 
Oprindelsessted:
Sri Lanka til New Guinea, Indiens monsunområder og Australien.
 
Temperaturforhold:
Vanda trives bedst i et varmt rum, hvor temperaturen ikke kommuner under de 16 grader. Den optimale forskel på dag- og nattemperatur er ca. 4 grader. 
 
Lysforhold:
Vanda vil gerne have halvskygge. Netop denne type har brug for meget lys, men bør dog ikke stå i direkte sol. Det er derfor godt at anbringe din orkidé i et øst- eller vestvindue.
 
Pasning:
Vanda egner sig allerbedst i vinterhaver eller konkrete blomstervinduer(akvarier), hvor der er en høj luftfugtighed.

 Til top
 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk


 Latinsk Navn: Ludisia

Dansk Navn: Juvelorkidé
 
Juvelorkidéen dyrkes i høj grad for de smukke blades skyld, men selv når den ikke er i blomst, er planten ganske smuk. 

 
Oprindelsessted:
Sydøstasien og Kina.

Temperaturforhold:
Denne orkidé trives fint ved stuetemperatur på en 17-25 grader.
 
Lysforhold:
Vanda trives bedst i halvskygge. 
 
Pasning:
Orkidéer har normalt brug for meget lys, men hvis der er en orkidétype, der er fordringsløs og kan trives ved lidt lys, så er det Vandaslægten her.

Til top


Latinsk Navn: Cambria
Cambriaslægten har en rank blomsterstængel, som kan blive næsten en meter høj. Den spinkle og luftige stængel er fyldt med flerfarvede blomster, der ofte har et mere eller mindre tydeligt leopardmønster. Orkidétypen her får normalt ca. 15 blomster på en og samme stængel.


Oprindelsessted:
Sydamerika

Temperaturforhold:

Cambria trives ved stuetemperatur mellem 15-25 grader.

Lysforhold:
Denne orkidétype skal helst stå lyst, dog ikke i direkte sol i forårs- og sommermånederne. Vi anbefaler, at du stiller den i et sydvendt vindue om vinteren, og om sommeren kan du evt. stille den udendørs på et solrigt sted. 
 
Pasning:
I vækstfasen bør Cambria holdes fugtig, dog uden at stille den med vand i f.eks. underskålen hele tiden. Det bedste råd, vi kan give dig, er, at stille din orkidé i en spand vand et par timer, inden du lader vandet rende af. Planten bør aldrig tørre helt ud.

Til top

 

Originalbillede fra orchidegartneriet.dk