Perikon snaps

af forfatter Niels Stærup

Prikbladet perikon er en af de planter i folkemedicinen, der er lavet rigtig mange forsøg med. Man har gerne villet have svar på om den ”lovede” helbredelse nu også holdt. Det har vist sig, at det gør det. Men derfor skal man dog stadigvæk søge læge og ikke forsøge at helbrede sig selv med sådanne naturprodukter.
I naturen findes der rigtig mange blomster, som er gule. Når man så skal finde de gule blomsterkopper fra Prikbladet Perikon, hvordan sikrer man sig, det er den rigtige plante?
Måden du sikrer dig, at det er den rigtige plante, du har fat, i er at tage en af blomsterknopperne og nulre den mellem 2 fingre. Bliver dine fingre røde, så er det den rigtige plante du har fat i.
Til denne plante er der faktisk også en meget sjov jægerhistorie.
I Tyskland smurte man flintebøssen indvendig med plantens saft, for så var man sikker på, man ikke ramte ved siden af med denne bøsse. Mon det det kan bruges på dagens mere moderne våben?  
 
Opskrift
En flaske vodka (billigste mærke – min. 37 %)
Et glas med et tætsiddende låg (må ej være brugt til sild)
2 ½ dl blomsterknopper
 
Kom blomsterknopperne i dit glas.
Hæld herefter din vodka over, sæt låg på, og lad det trække i 2-3 uger.
Du må gerne ryste glasset et par gange om uge. På denne måde kan du se hvor hurtig den røde farve kommer
Si herefter blomsterne fra og hæld din kryddersnaps på en karaffel eller flaske.
Når trækningen er færdig, så lad din kryddersnaps hvile i 2 – 4 uger, før den nydes.
Snapsen får en lidt bitter og skarp smag. Farven bliver meget smuk rubinrød, som skifter til en mere rødbrun farve. Du kan fastholde den rubinrøde farve længere, hvis du opbevarer den et mørkt sted.
 
Den lægelige historie
Planten er blevet omgivet med meget overtro, og kaldes også for ”Johannesurt”, da man sagde planten voksede frem af det blod, som faldt fra Johannes Døberens hoved, da det blev båret frem på et fad og Herodias stak en nål i den tunge, som havde talt så frimodigt mod hendes mand.
Den røde farve i blomsterne gjorde, at man længe anså planten for at være et blodrensende middel, og at planten skulle kunne hele indvortes sår – fx i nyrer og virke mod blodspytning. Brystsyge har drukket Perikon i vin. Til udvortes skader blev planten brugt i plastre, salver og olier.
Olie af Perikon virker stimulerende og helende på hud, og bruges mod hæmorider, forstuvninger, sår og er bl.a. brugt til at gnide på kroppen mod reumatisme og feber.
 
I middelalderens Europa blev planten brugt som et styrkende middel ved angst, spænding, søvnløshed og depression (i gamle bøger omtalt som tungsind). 
I gamle dage fik soldaterne den med i krig til at smøre deres sår med (plantens prikkede blade var jo et tegn på, at den kunne helbrede stiksår). I Tyskland levede længe den overtro, at man var usårlig, blot man havde perikumplanten på sig, og den skulle selvfølgelig være plukket Sct. Hans nat.
 
I dag anvendes den i tabletter som et middel mod lettere depressioner, hvor disse kan købes uden recept hos fx Matas. Mange forsøg har vist, at lettere depression kan helbredes ved hjælp af naturens eget middel. Man skal dog passe på med at forsøge at være sin egen læge på dette område. Forsøg har også vist, at hvis man indtager anden form for medicin, så kan Perikon ophæve virkningen af denne medicin. Nye forsøg har vist, at Perikon i visse tilfælde kan ophæve virkningen af fx p-piller, så kvinden ikke er sikret mod at blive gravid. 
 
Se flere opskrifter på www.kryddersnapse.dk eller følg med på facebook kryddersnapse.dk

 

@vielskerhaven