Plant hæk, som kan klippes

Sådan en beslutning kan godt virke lidt uoverskuelig, men arbejder du trin for trin med opgaven, så er det såmænd ikke så svært. Her er et par tips, inden du går i gang.

 

En hæk er kendetegnet ved at være en linjeformet plantning af træer eller buske af samme art.

En hæk skal være tæt, så den adskiller arealerne på hver side.

Tætheden får man bedst, når man vælger at plante en hæk, der skal klippes.


Det er altid en god idé at gå en tur i nabolaget og kigge på de hække, som allerede er plantet. Her kan du hurtigt få et indtryk af, hvilke typer af hække, der trives.

Overvej også om det skal være en meget høj hæk eller en meget bred en af slagsen.

Plantevalg til klippet hæk

Sommerdragt i bøgehæk

Vinterdragt i en bøgehæk

Bøgehæk (Fagus sylvatica)
4 – 5 planter pr. meter. Klip først hækken, når den har opnået sin ønskede højde, men den bør studses på siderne.
Hækbøgeplanter er udvalgt i en kvalitet, så der er ekstra mange sidegrene.
En klippet bøgehæk beholder efterårets visne blade frem til løvspring. Vindfast og tåler byklima. Plantes i sol eller halvskygge i almindelig til leret jord. Bøgehækken er lettere tørketålende, men tåler ikke fugt.

 

Avnbøg (Carpinus-betulus) 
4 planter pr. meter. Meget tæt forgrenet hæk med mørkegrønne blade.
Klip først hækken, når den har opnået sin ønskede højde.
I sin klippede form beholder avnbøgen sine blade om vinteren. Robust hæk til vindudsatte steder.
Avnbøg trives i almindelig eller leret jord, der ikke må udtørre eller være alt for fugtig. Vokser bedst i sol eller skygge.

Buksbom (Buxus semprevirens)
4 – 6 planter pr. meter. Spørg efter de velegnede hæksorter i planteskolen. Buksbom er Især relevant til lavere hække eller rumdelere inde i haven. Buksbom trives i almindelig til leret havejord og tåler nogen udtørring.
Buksbom skal klippes hvert år i  juli og vil fremstå som en smuk tæt hæk.

Tuja (Thuja occidentalis) 1 – 3 planter pr. meter afhængigt af, hvor store planter du køber. Tuja er en velkendt hækplante og fås i flere forskellige sorter, som kan blive meget høje.
Tuja er stedsegrønne og giver masser af ly for havens fugle om vinteren.
Tuja vokser i både mager, almindelig og leret jord, tåler både lettere udtørring og nogen fugt.
Den er vindstærk og trives både i fuld sol og dyb skygge.

Cypres (Chamaecyparis law Sunkist) 1 – 3 planter pr. meter afhængigt af, hvor store planter du køber.
Helt tæt og stedsegrøn hæk med minimal klipning. Cypres fås i flere forskellige sorter med blålige, grønne eller gule farver og tåler både fuld sol og dyb skygge. Cypres er nogenlunde vindstærk og skal vokse i almindelig drænet havejord. Cypres tåler ikke fugtig jord om vinteren.

 

Liguster, (Ligustum-vulgare-Liga)
4 – 5 planter pr. meter. Findes i flere forskellige sorter, men fælles for dem alle er, at de er nøjsomme, tåler vind, er hårdføre og kan tåle byklimaet.

’Atros’ er kraftigtvoksende, tæt og opretvoksende sort med mørkegrønne blade, der sidder frem til et nyt hold afløser hvert forår. Tåler en del vind, vokser i mager og leret jord, lettere tørketålende, men tåler ikke fugt. Sol eller skygge.

’Liga’ er kraftigtvoksende, tæt og opret med matgrønne blade – er næsten stedsegrøn. Nogenlunde vindfast og plantes i mager, almindelig eller leret jord. Kan stå relativt tørt, men må ikke stå i fugtig jord. Sol eller skygge.

’Listrum’
 er løvfældende og kaster alle bladene i november, men får friske nye det følgende forår. Plant i al slags jord, men må ikke stå for fugtigt. Sol eller skygge.

Taks 1- 3 planter pr. meter afhængigt af, hvor store planter du køber. Takshækken tåler særdeles kraftig tilbageskæring og vil fremstå som en solid og meget mørkegrøn hæk. De almindelige taks er frøplanter og to planter er ikke ens. Ønsker du en ensartet takshæk, kan følgende sorter anbefales:

’Farmen’ 1,5 – 2 m høj med en årlig tilvækst på 8 – 10 cm


’Hillii’ bred opret busk, der bliver 3 – 4 m med en årlig tilvækst på 8 – 12 cm – får ikke bær

’Hicksii’ bred søjleformet vækst og bliver 3 – 4 m høj med en årlig tilvækst på 10 – 15 cm

Alle taks tåler både sol og dyb skygge, vokser i almindelig næringsholdig jord, er robuste og tåler endog nogen salt.

 

Kirsebærlaurbær (Prunus lau Etna)  er en opret og udbredt voksende busk, der flere steder plantes som hæk. De kraftige planter er relativt brede og skal klippes hvert år for at bevare sin form.
Kirsebærlaurbær kan få vinterskader, som viser sig som brune blade det følgende forår. Klip de døde grene og blade væk, så skyder kirsebærlaurbæren hurtigt med nye friske skud.

I planteskolen kan du vælge mellem flere sorter af kirsebærlaurbær og sorten kan være med til at bestemme, hvor kraftig, høj eller bred din nye hæk skal være. Kirsebærlaurbær plantes i almindelig til leret havejord og kan vokse fra dyb skygge til sol.

 

@vielskerhaven